Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Трапезата на Великден

Трапезата на Великден

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Великденска маса

Великден се смята за най-големия християнски празник. На него празнуваме Възкресението на Исус Христос. Нарича се още Възкресение Христово или Пасха.

В седмицата преди Великден текат приготовленията за празника. Тя се нарича Страстната седмица и е последната от живота на Исус Христос. В първият ден от нея той влиза в Йерусалим, където го посрещат тържествено с палмови клонки. Последният ден от Страстната седмица завършва с неговото възкресение.

В четвъртъка или в съботата от тази седмица се боядисват яйцата и се приготвят козунаците. Те са първият елемент, който ще присъства на Великденската трапеза.

Великденска Салата

Традиция да се боядисват яйцата съществува от хиляди години. Това се е случвало още в древен Египет, Рим, Персия и Китай.

Яйцето е символ на зараждането на живота. Когато Мария Магдалена, майката на Иисус срещнала императора в Рим, му подарила обагрено в червено яйце, символизиращи кръвта на Христа.

Именно оттам произлиза и традицията християните да си подаряват боядисани в червен цвят яйца на Великден. Днес тази представа е разчупена, като яйцата се обагрят във всевъзможни цветове и се украсяват с всякакви украси.

Традиционни ястия за Великден, освен яйцата, са козунака, пролетните зелени салати, агнешко месо, печено прасенце или свинско месо или рецепти със заек. Най разпространено е агнешкото, тъй като в деня на Възкресението в жертва е било пренесено агне.

Много домакини приемат Великден по-скоро като кулинарен празник и лично предизвикателство към самите тях. И тъй като празнуването му продължава три дни, предизвикателството е още по-голямо, но на моменти и коварно. Поради това, трябва винаги да имаме няколко предварително подбрани рецепти за случая.

Великденски Козунак

Вторият най-важен елемент след яйцата – Домашния козунак

Необходими продукти: 5 яйца, 1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко, 1 ч.чаша захар, 1 ч.чаша разтопено масло, 1 кг.брашно, мая, настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция, стафиди, 1 жълтък

Начин на приготвяне: Затоплете млякото, след което разтворете и маята в него. Добавете 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата с останалата захар. Прибавете маслото и настърганата кора от лимон.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се изсипва яйчената смес с маята. Замесваме тесто, което се намазва с масло и се оставя на топло – да втаса. Когато стане двойно, отново го намазваме с разтопено масло, в което сме разтворили ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки.

Прибавяме стафидите, като оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Оставяме тестото да втаса, за втори път. Преди да го сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме равномерно с вилица.

Великденски ястия

Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да бъде изваден.

Тъй като агнето е основният символ на Великден, няма как да пропуснем и вкусната рецепта за Великденско агне с дреболии.

Продукти: Aгне или яре, около 10-15 кг, 1 кг ориз, 500 гр печурки, 1 китка лапад, 3 връзки зелен лук, 1 китка магданоз, 1/2 китка девисил(или джоджен), черен пипер, сол на вкус, 2 пакетчета(250 г) краве масло

Начин на приготвяне: Дреболиите на агнето се сваряват и нарязват. Предварително се отделя булото (кърпата), което ще служи за покриване на пълненото агне.

Нарязваме гъбите на филийки, а зеленилките накълцваме. На слаб огън разтапяме едното пакетче (125 г) масло и запържваме гъбите, зелениите, оризът и подправките. Накрая се прибавят и нарязаните дреболии, налива се малко гореща вода. След като клокне, се отстранява от огъня.

Пристъпваме към приготвянето на агнето. Посоляваме го добре отвън и отвътре, пълним го с приготвената смес, зашиваме го и го слагаме в подходяща тава. Отгоре намазваме с останалото масло и завиваме с булото.

В тавата, в която ще се приготвя, се слага малко вода, агнето се покрива плътно със фолио и се пече 30 мин. на силна температура (300 градуса). След това - около 3 часа на слаба (50 градуса) фурна. Най-добрият вариант за печене на агнето, е пещ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest