След обилната коледна вечеря не винаги остава възможност да похапнем от сладките, които сме приготвили специално за празника. Често остават на заден план, а винаги са приготвени с толкова любов и отношение. Това, което можем да направим тази година е да приготвим сладки по-вкусни от всякога – такива, които няма как да останат незабелязани. Ето някои рецепти, с които ще изненадате много приятно семейството си на Коледа:
Коледни сладки
Необходими продукти: 1 ч.ч захар, 1 яйце, ½ ч.ч олио, 1 ч.л карамфил, 1 ч.л канела, 1 ч.л сода, брашно
Начин на приготвяне: Отделяте половината захар и я разтапяте на котлона, след което слагате 1 ч.ч вода и разбърквате. Добавете и останалата част от захарта и отдръпнете от котлона – разбърквайте енергично, захарта трябва да се разтвори.
Следващата стъпка, след като сместа е вече охладена, е да сложите подправките, содата и предварително разбития жълтък. Обърквате добре и постепенно слагате брашното. Целта е да направите тесто, което в последствие трябва да разточите с дебелина 4 мм и да започнете да изрязвате различни форми. Наредете сладките в намаслена тава и ги изпечете за около 15 минути в умерена фурна.
Ако желаете, след като сладките са готови, може да направите украса. Използвайте белтъка, който ви остана след направата на сладките и го разбийте с малко захар, след което намажете сладките. Това ще ги покрие с бяла глазура, върху която можете да си направите най-различни формички със сладкарски бои.
Коледни сладки с портокалови корички
Необходими продукти: 3 ч.ч брашно, 1 яйце, 1 бакпулвер, 1 ч.ч захар, 1 пак. масло, 3 ванилии, ½ ч.л канела, портокал
Начин на приготвяне: Разбиват се яйцето и захарта. След това добавете към тази смес разтопеното масло, ванилиите, канелата и настърганата от портокала кора. Уеднаквете сместа и започнете да добавяте брашното заедно с бакпулвера. След като се получи лепкавото тесто, оставете го за около 20 минути.
После разточете тестото и направете сладки – във формата на елхички, звездички, мечета и др. Печете във предварително загрята на 180 градуса фурна.
Може да ги намажете с глазура от карамел и да ги сервирате с горещ течен шоколад или какао.
Охлюви с бутертесто
Необходими продукти: бутертесто, 1 ч.ч орехи, 1 – 2 с.л захар; За сиропа – 2 ч.ч захар, 1 ½ ч.ч вода, 2 ванилии
Начин на приготвяне: Поръсвате тестото с предварително ситно нарязаните орехи и захарта, след което навивате. Нарежете бутертестото на кръгове (охлюви) с дебелина около 1 см. След това наредете охлювите в тава с домакинска хартия, намажете ги с жълтък и ги изпечете. Фурната е предварително загрята 160 -180 градуса, пекат се до зачервяване. Сиропът се прави като всички продукти за него се слагат заедно и се оставя на котлон да заври. След като минат 3 минути откакто е заврял, се отдръпва и се заливат вече изпечените и изстинали охлюви. Хубаво е да постоят поне 24 часа, за да поеме сиропът.
Коментари