Ако някога имате удоволствието да отидете във Франция и да посетите френски ресторант, за да започнете деня с някоя популярна френска закуска, то със сигурност ще ви бъдат сервирани така популярните и вкусни френски Крепс, тоест френски палачинки.
Първоначално Крепс са се приготвяли в Бретан, който се намира в северозападния регион на Франция.
Знаете ли обаче как се приготвят френските Крепс, така че да станат толкова тънки и нежни, както повелява касичесата рецепта. Със сигурност знаете, че приличат на палачинки, но дали всъщност са такива?
Каква е разликата между френските Крепс и палачинките
Много често, "креп" казват на много тънки палачинки. Най-голямата разлика обаче между френските Крепс и обикновените палачинки е, че тестото се прави по различен начин. В тестото за Крепс се слага бакпулвер, за да може те да станат по-пухкави.
Със сигурност повечето от вас си представят дебел кръг, с много масло и полят със сироп, когато мислите за палачинки. Технически погледнато, френските Крепс също са палачинки, само че много по-тънки от тези, с които сме свикнали по принцип.
Крепс може да бъдат както пълнени, така и покрити със солена или сладка плънка. Няма човек във Франция, който да няма специален тиган за Крепс. Французите ги хапват целогодишно, и най-вече в неделя, когато цялото семейство се събира.
Как да си приготвим класически френски Крепс
Продуктите за френски Крепс
- Брашно- 1 ч.ч.;
- Прясно мляко- 1 и 1/2 ч.ч;
- Яйца- 3 бр.;
- Сол- 1 щипка;
- Захар- 1 с.л.;
- Масло- 20 г разтопено;
- Кафявп масло- 10 г разтопено;
- 10 г бакпулвер;
- 1 ч.л. екстракт от бурбонска ванилия.
Тайната на перфектните френски Крепс
Според известен френски готвач добавянето на кубче масло и кубче кафява захар са от изключителна важност, за да направите перфектни Крепс. Маслото, освен че пречи на Крепс да залепнат по време на готвене, но и добавя невероятна нотка на сладост, както и захарта. Важно е също да не ги държите прекалено дълго в тигана, за да не изсъхне.
Приготвяне на френски Крепс
В купа се смесват брашното, солта, захарта, яйцата и ванилията. С помощта на бъркалка се разбива бавно, докато добавяте млякото. Маслото се слага последно. Тестото се оставя да почине за 1 час на стайна температура, покрито с фолио за свежо съхранение.
След това тестото се прецежда, за да няма бучки. Тиган за палачинки се загрява и в него се сипва малко от тестото с помощта на малък черпак. Тигана се накланя и завърта с кръгови движения, за да се покрие дъното навсякъде. Оставете палачинката да се пече 1 минута, след което се обръща и се пече още 30 секунди. Крепс се слагат в една чиния, за да могат да останат топли и влажни.
Пълнежи за френски Крепс
За солен пълнеж можете да използвате смес между сьомга и крема сирене. Можете също да сложите и шунка, сирене и яйца. Ако се храните здравословно, можете да приготвите и Крепс с брашно от елда, а пълнежа може да е от спанак, гъби и праз.
За сладък пълнеж на Крепс можете да използвате Нутела, бита сметана, пресни плодове. Или можете да си направите така известния на всички Креп Сюзет.
Вижте още как се прави императорска палачинка.