Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни на класическите френски Крепс

Кулинарни тайни на класическите френски Крепс

Kласическите френски крепс

Ако някога имате удоволствието да отидете във Франция и да посетите френски ресторант, за да започнете деня с някоя популярна френска закуска, то със сигурност ще ви бъдат сервирани така популярните и вкусни френски Крепс, тоест френски палачинки.

Първоначално Крепс са се приготвяли в Бретан, който се намира в северозападния регион на Франция.

Знаете ли обаче как се приготвят френските Крепс, така че да станат толкова тънки и нежни, както повелява касичесата рецепта. Със сигурност знаете, че приличат на палачинки, но дали всъщност са такива?

Каква е разликата между френските Крепс и палачинките

Много често, "креп" казват на много тънки палачинки. Най-голямата разлика обаче между френските Крепс и обикновените палачинки е, че тестото се прави по различен начин. В тестото за Крепс се слага бакпулвер, за да може те да станат по-пухкави.

Със сигурност повечето от вас си представят дебел кръг, с много масло и полят със сироп, когато мислите за палачинки. Технически погледнато, френските Крепс също са палачинки, само че много по-тънки от тези, с които сме свикнали по принцип.

Крепс може да бъдат както пълнени, така и покрити със солена или сладка плънка. Няма човек във Франция, който да няма специален тиган за Крепс. Французите ги хапват целогодишно, и най-вече в неделя, когато цялото семейство се събира.

Как да си приготвим класически френски Крепс

Продуктите за френски Крепс

Кулинарни тайни на класическите френски крепс

- Брашно- 1 ч.ч.;

- Прясно мляко- 1 и 1/2 ч.ч;

- Яйца- 3 бр.;

- Сол- 1 щипка;

- Захар- 1 с.л.;

- Масло- 20 г разтопено;

- Кафявп масло- 10 г разтопено;

- 10 г бакпулвер;

- 1 ч.л. екстракт от бурбонска ванилия.

Тайната на перфектните френски Крепс

Според известен френски готвач добавянето на кубче масло и кубче кафява захар са от изключителна важност, за да направите перфектни Крепс. Маслото, освен че пречи на Крепс да залепнат по време на готвене, но и добавя невероятна нотка на сладост, както и захарта. Важно е също да не ги държите прекалено дълго в тигана, за да не изсъхне.

Приготвяне на френски Крепс

Кулинарни тайни на класическите френски Крепс

В купа се смесват брашното, солта, захарта, яйцата и ванилията. С помощта на бъркалка се разбива бавно, докато добавяте млякото. Маслото се слага последно. Тестото се оставя да почине за 1 час на стайна температура, покрито с фолио за свежо съхранение.

След това тестото се прецежда, за да няма бучки. Тиган за палачинки се загрява и в него се сипва малко от тестото с помощта на малък черпак. Тигана се накланя и завърта с кръгови движения, за да се покрие дъното навсякъде. Оставете палачинката да се пече 1 минута, след което се обръща и се пече още 30 секунди. Крепс се слагат в една чиния, за да могат да останат топли и влажни.

Пълнежи за френски Крепс

За солен пълнеж можете да използвате смес между сьомга и крема сирене. Можете също да сложите и шунка, сирене и яйца. Ако се храните здравословно, можете да приготвите и Крепс с брашно от елда, а пълнежа може да е от спанак, гъби и праз.

За сладък пълнеж на Крепс можете да използвате Нутела, бита сметана, пресни плодове. Или можете да си направите така известния на всички Креп Сюзет.

Вижте още как се прави императорска палачинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest