Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни при приготвянето на класически фъдж

Кулинарни тайни при приготвянето на класически фъдж

класически фъдж

Преди да се отговори на въпроса как да си направим у дома класически фъдж, на повечето хора е нужно да се обясни какво е това фъдж?

Става въпрос за мек, сладък и със силно наситен какаов или ванилов вкус сладкиш. Това е типично американско сладко изкушение, получено случайно при слепване на карамелени десертчета.

Производството на сладкиша започва в САЩ, по-точно в Балтимор, в колежа Васър и бързо печели популярност.

Фъдж се скалъпва, както показва и самото название. Това име подсказва, че десертът се приготвя лесно. Освен това се прави с малко и широко достъпни съставки.

В Мичиган фъдж се предлага във всяка сладкарница през летния сезон, защото се разчита, че неговата популярност ще привлича туристите. По-известен сега е сладоледът с вкус на фъдж, нещо като знакова храна не само за кулинарията в региона, но и в цялата страна.

Основните продукти за десерта са захар, мляко и масло. В САЩ го правят, като смесват продуктите и ги загряват до температура от 116 градуса и като се достигне това ниво, сместа се бърка с цел да стане гладка и с кремообразна текстура.

Ароматът на десерта по време на приготвяне е изкусителен. Вариациите за добавки са много, вкусовете и ароматите са безкрайни и това прави сладкото изкушение толкова харесвано.

Рецептата за класически фъдж е на повече от 130 години и ако се спази, може да се разбере какъв е оригиналният вкус на десерта. Нужни са:

- 2 чаши захар;

- ½ чаша какао;

класически фъдж - приготвяне
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

- 1 чаша мляко;

- 4 големи лъжици масло;

- 1 лъжица течна ванилия.

Приготвянето е по силите и на неопитни сладкари. Сместа от съставките, без маслото и ванилията, трябва да се постави в дълбок тиган и на ниска температура. Докато кипне, се бърка внимателно, за да не загори. Веднага след това температурата се намалява и вече не се бърка. Тя трябва да бъде 116 градуса.

Постепенно сместа се сгъстява и трябва да се превърне в мека топка. В този момент се сваля от котлона и се добавят маслото и ванилията. Разбъркват се с дървена лъжица. Проверява се сместа да не бъде лъскава, затова бъркането не трябва да е продължително и интензивно.

Полученият вече десерт се премесва в тава и се разстила равномерно. Охлажда се и се реже на квадратчета или ромбове. Може да се сложат също така ядки или други аромати и вкусове.

У нас на десерта понякога се добавя и малко брашно.

Този десерт се среща изписан като фъч и трябва да се знае, че става въпрос за същия сладкиш, но името фъдж следва изписването му в оригинал.

Вижте и някои идеи за:

- шоколадова торта без брашно;

- шоколадови сладки;

- шоколадова торта с ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest