На 20 ноември в САЩ празнуват Деня на фъджа с фъстъчено масло. Преди да се отговори на въпроса как да си направим у дома класически фъдж, на повечето хора е нужно да се обясни какво е това фъдж?
Става въпрос за мек, сладък и със силно наситен какаов или ванилов вкус сладкиш. Това е типично американско сладко изкушение, получено случайно при слепване на карамелени десертчета.
Производството на сладкиша започва в САЩ, по-точно в Балтимор, в колежа Васър и бързо печели популярност.
Фъдж се скалъпва, както показва и самото название. Това име подсказва, че десертът се приготвя лесно. Освен това се прави с малко и широко достъпни съставки.
В Мичиган фъдж се предлага във всяка сладкарница през летния сезон, защото се разчита, че неговата популярност ще привлича туристите. По-известен сега е сладоледът с вкус на фъдж, нещо като знакова храна не само за кулинарията в региона, но и в цялата страна.
Основните продукти за десерта са захар, мляко и масло. В САЩ го правят, като смесват продуктите и ги загряват до температура от 116 градуса и като се достигне това ниво, сместа се бърка с цел да стане гладка и с кремообразна текстура.
Ароматът на десерта по време на приготвяне е изкусителен. Вариациите за добавки са много, вкусовете и ароматите са безкрайни и това прави сладкото изкушение толкова харесвано.
Рецептата за класически фъдж е на повече от 130 години и ако се спази, може да се разбере какъв е оригиналният вкус на десерта. Нужни са:
- 2 чаши захар;
- ½ чаша какао;
- 1 чаша мляко;
- 4 големи лъжици масло;
- 1 лъжица течна ванилия.
Приготвянето е по силите и на неопитни сладкари. Сместа от съставките, без маслото и ванилията, трябва да се постави в дълбок тиган и на ниска температура. Докато кипне, се бърка внимателно, за да не загори. Веднага след това температурата се намалява и вече не се бърка. Тя трябва да бъде 116 градуса.
Постепенно сместа се сгъстява и трябва да се превърне в мека топка. В този момент се сваля от котлона и се добавят маслото и ванилията. Разбъркват се с дървена лъжица. Проверява се сместа да не бъде лъскава, затова бъркането не трябва да е продължително и интензивно.
Полученият вече десерт се премесва в тава и се разстила равномерно. Охлажда се и се реже на квадратчета или ромбове. Може да се сложат също така ядки или други аромати и вкусове.
У нас на десерта понякога се добавя и малко брашно.
Този десерт се среща изписан като фъч и трябва да се знае, че става въпрос за същия сладкиш, но името фъдж следва изписването му в оригинал.
Вижте и някои идеи за фъдж, сред които и суров фъдж, вкусен орехов фъдж и веган тирамису фъдж.
Коментари