Баклата е бобово растение, което е известно под много и различни наименования. Наричат я звънящ боб, конски боб, фава, английски боб, фаба и много други имена. Баклата се приготвя малко по-трудно заради процеса на обработката на шушулките, но пък е много полезна. Богата е на желязо и цинк, съдържа витамин А и витамини от групата В.
Баклата можете да използвате изсушена или прясна. Ако е изсушена, подобно на боба трябва да я накиснете във вода за една нощ. Това е необходимо, за да може да набъбне и да се готви по-лесно и бързо.
Тайните при избора на бакла са няколко. Трябва да следите шушулката да има светъл зелен цвят и да е твърда на допир. Ако шушулката е мека, не я купувайте. Ядат се само бобчетата, а шушулката се изхвърля.
Когато отворите шушулката, я разполовете. В нея има няколко бобчета, но около тях има има мека обвивка, която трябва да махнете. Можете да го направите, като ги сварите за около минута или ги обелите след това. Можете и да ги задушите и отново процедурата е същата. Трябва да обелите меката обвивка.
След това бобчетата са готови за консумация в салати, супи и яхнии. Баклата можете да съхранявате в добре затворен плик в хладилника до 5 дни.
От бакла можете да приготвите освен салати, супи, яхнии, още и пастет и други вкусотийки. Тя идеално се съчетава с различни видове сирена, шунка и други колбаси, различни видове месо, картофи, ориз, чесън, гъби, лимони, спанак, масло, сметана и много различни подправки.
Бакла можете да сготвите с пилешко месо, телешко месо, агнешко месо и свинско месо. Можете да я приготвите и с пресни картофки и различни подправки.
Друга страхотна комбинация е бакла с ориз и пресен чесън.
Подходящите подправки за ястия с бакла са розмарин, босилек, червен пипер, магданоз и много други.
С бакла бихте могли да сготвите и вкусни супи тип кремсупи. Яхния с бакла, картофки и червен пипер е друго много вкусно предложение.
Баклата можете да приготвите в комбинация с авокадо, лайм, зехтин и магданоз. Ще се получи вкусен пастет с интересен вкус.
Коментари