Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни при приготвянето на парфе

Кулинарни тайни при приготвянето на парфе

Кулинарни тайни при приготвянето на парфе

Когато става въпрос за парфе, най-вероятно си представяте онази тортичка, която се приготвя от изпечен на фурна блат, който е залят със смес от сметана, пудра захар, разтопен във вода желатин и оставен в хладилника за поне едно денонощие.

Да, най-вероятно ще срещнете именно подобни рецепти за парфе и за това как се приготвя десертът, както и вероятно ще получите точно това, ако решите да си поръчате парфе в близката сладкарница или заведение.

Истината за това какво представлява класическото парфе е съвсем друга. Парфето представлява самият крем и е френско изобретение, датиращо от 1894 г според писмените източници. Кога и на кой точно е хрумнал този шедьовър, не е много ясно, но категорично парфето има френски корени. Френската дума Parfait в превод означава красив и безупречен, какъвто без съмнение трябва да изглежда кремът парфе.

Ако си поръчате парфе в Щатите, бихте получили крем, който в действителност се приготвя от сметана, пудра захар и желатин. В Обединеното кралство парфето дори не е сладкарски продукт, а представлява пастет от фино смлян черен дроб или месо, към който се добавя ликьор.

В следните редове ще ви разкрием как се прави класическото френско парфе по начина, както са го правили френските сладкари в продължение на векове - без желатин и без да престоява денонощие в хладилник. Изненадахте се, нали?

За да си направите класическо френско парфе, ще са ви необходими 4 жълтъка, 1 ч.ч. пудра захар, ¼ ч. чаша вода, 500 мл сметана за разбиване и щипка сол. Сега стъпка по стъпка ще ви покажем как се прави самото парфе, като изобщо не подценявайте информацията, която ще поставим в скоби, защото именно там ще се крият тайните ни за приготвянето на идеалното френско парфе.

Първата стъпка е да загреете водата в тенджера и в нея да добавите захарта. Разбърквайте добре и веднага след завирането на водата, намалете котлона. При непрекъснато разбъркване гответе на намален котлон още 5 мин, след което оставете сиропа леко да се охлади (да не кипи, но да е горещ).

Парфе

В отделен съд разбийте жълтъците, като може да добавите към тях и екстракт ванилия. Разбиването се прави или с миксер, или на ръка до проясняване на масата.

Към разбитите жълтъци добавете захарния сироп, но на тънка струйка и при непрекъснато разбиване на сместа. Когато получите гладка смес, оставете купата в хладилника.

Идва ред на сметаната, която задължително трябва да е високомаслена и растителна (масленост поне 33 %), както и да е престояла поне едно денонощие в хладилника.

Двете маси се смесват (най-добре с шпатула, а не с миксер).

Полученият крем парфе се изсипва във формички, които се оставят във фризера за около 2 часа ( в никакъв случай не за цяло денонощие).

В заключение ще добавим, че макар и не особено евтина за изпълнение, рецептата за направата на парфе може спокойно да бъде изпълнена в домашни условия.

А дали ще сервирате парфето върху предварително изпечен блат или в купички, е въпрос на ваш избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest