Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни и история на малебито

Кулинарни тайни и история на малебито

Кулинарни тайни и история на малебито

Какво е малеби

Малеби е млечен пудинг, обикновено приготвян често с ориз, захар, мляко и оризово брашно, нишесте или грис. Този десерт е популярен в Близкия изток. Носи различни названия в различните страни в региона, които са вариации на името.

История на малеби

Легендата разказва, че малеби е въведено в арабската кухня в края на седми век от персийски готвач от тогавашната Сасанидска империя, който го сервирал на арабски генерал на име Ал-Мухалаб ибн Аби Суфра.

Той го харесал толкова много, че го кръсти на себе си. Най-ранните рецепти, датират от 10 век и включват три версии

- мляко, сварено със смлян ориз;

- мляко с ориз и настъргано пилешко месо, която се е запазила в Турция;

- яйчен крем без ориз.

Mалеби

Ранните рецепти за малеби включват рецептурник, приписвано на Ибн Сайяр ал-Варак от Багдад и две арабски готварски книги от 13-ти век, една от ал-Багдади и друга от Ал Андалус, които имат вариант на пудинг с подправки, приготвен с овнешко месо вместо с пиле. Легендата за предполагаемия персийски произход на пудинга идва от готварската книга на Ал Андалус.

През Средновековието малеби и неговият европейски аналог са се приготвяли с настъргано пиле. Има записи от Османската империя за две версии на малеби: версия с настъргано пиле, сервирана по време на управлението на Мехмед Завоевателя, и по-късна рецепта, датираща от 1530 година, за версия без месо, овкусена с розова вода.

Една английска готварска книга от 19-ти век, която дава рецепта за малеби предвижда млякото да се вари заедно с оризовото брашно и захарта, докато сместа се редуцира. Пудингът се овкусява с екстракт от роза или жасмин и се оставя да изстине, преди да се поръси с пудра захар. Тази версия е най-близо до съвременното малеби.

Как се прави малеби

Основна част от много близкоизточни кухни, малеби е десерт, състоящ се от мляко, захар и оризово брашно, обикновено овкусен с вода от роза или портокалов цвят.

Подготовката не може да бъде по-проста. Първо, оризовото брашно се разтваря в малко мляко, след това останалото мляко се слага да заври и сместа от оризово брашно и мляко се разбърква в горещото мляко. В този момент топлината се намалява и сместа се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти, около 15-20 минути.

Захарта и овкусителите се добавят накрая. Когато леко изстине, малеби се изсипва в голям стъклен съд или в отделни купи или чаши. След като е добре охладено, в идеалния случай за една нощ, обикновено се гарнира или с шамфъстъци, орехи или розови листенца, поляти с розова вода или сироп от фурми, поръсва се с канела или се използва комбинация с всички тези съставки.

Вижте още интересна история за легендата за Ашуре, което е любимият десерт на Ной.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest