Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарните тайни на истинското Гаспачо

Кулинарните тайни на истинското Гаспачо

Истинското Гаспачо

Както българите посрещат летните горещини с купа или чаша изстуден таратор, така и испанците се наслаждават на тяхната студена лятна супа Гаспачо, която отдавна е известна по целия свят.

Не се знае много за историята на тази доматена супа или по-скоро се знае твърде много, поради което историците продължават да спорят за произхода ѝ. Единственото, което е факт, е че тя е наследник на арабската чеснова супа, която се е приготвяла само от хляб, чесън, зехтин, оцет и бадеми. Без никакви пресни зеленчуци, камо ли домати.

В наши дни рецептите за Гаспачо са толкова разнообразни, че няма да се спираме върху никоя конкретна. Това, което представлява съвременното Гаспачо обаче включва в себе си домати, чушки, краставици, чесън и хляб, като всичко се смила и се подправя със сол, оцет и зехтин. Накрая, към вече готовата супа, се прибавят и нарязани на дребни кубчета зеленчуци, а понякога и крутони.

Ето какво трябва да знаете, ако искате да приготвите истинско Гаспачо:

1. Гаспачото трябва винаги да се приготвя от свежи сезонни зеленчуци. Това не би трябвало да е особен проблем, защото тази супа е характерна за летния, а не за зимния сезон и се сервира много студена. Изключение се прави единствено в някои испански региони, като Ла Манча, където тя може да бъде поднесена и топла;

2. Много отдавна за направата на Гаспачо се е използвал само стар хляб, който нарочно е оставян да престои около седмица. Но това е било във времето, когато хората сами са приготвяли хляба си и той е бил много траен. В модерните времена рядко ще срещнете хляб с такава годност, но така или иначе никога не използвайте твърде пресен или пък още топъл хляб. За целта ви трябва сух хляб, който се накисва във вода, докато набъбне;

3. Доматите са основната съставка на съвременното Гаспачо, поради което е важно те да са първо качество и добре узрели. За да можете лесно да ги обелите направете разрез с нож в долната им част и ги пуснете във вряла вода за секунди. Повтаряме - само за няколко секунди. Не искате да ги сварите, а само лесно да ги обелите;

Кулинарните тайни на истинското Гаспачо

4. В някои рецепти доматите дори не се белят, а само се нарязват на ситно. Въпрос на лични препдочитания;

5. Идеята е всички продукти за Гаспачото да се смесят и за тази цел често се използва блендер или кухненски робот. Но не правете всичко на пюре- това не е Гаспачо, макар че често се сервира така в някои заведения! Текстурата на студената супа трябва да е кремообразна, но да се усещат частиците от зеленчуците;

6. В някои рецепти към традиционните зеленчуци се добавя и лук, но в действителност той не фигурира в истинската рецепта. По-характерното е, че чушката трябва да е камба, и то зелена, както и че супата трябва да има леко пикантен вкус. Т.е. спокойно можете да добавите и люта чушка;

7. За направата на Гаспачо ще ви трябва доста зехтин (освен ако не сте решили да спазвате някоя диета, изключваща мазнини), поради което е важно да избирате само първокласен зехтин Екстра Върджин;

8. Истинското Гаспачо се прави с оцет от вино Херес, който е много разпространен в Испания и харесван заради мекия си вкус. В случай че не разполагате с такъв използвайте друг, но в никакъв случай резлив, защото така ще изгубите вкуса на основните съставки за супата;

9. Гаспачото може спокойно да се съхранява няколко дни в хладилника и да се похапва и през следващите дни. Освен това може да бъде сервирано и не в купички, а в чаши и да служи като допълнение към текила, например.

Вижте още и мисия възможна ли е диета с доматена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest