Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Легендата за Ашуре – любимият десерт на Ной

Легендата за Ашуре – любимият десерт на Ной

MarianeMariane
Джедай
254955
Ашуре

Световната гастрономия припознава Ашурето като културно и гастрономическо наследство на южните ни съседи от Турция, но този апетитен десерт е чест гост и на българската трапеза.

Смята се, че рецептата за Ашуре е най-старата позната рецепта в световен мащаб. Легендата разказва, че това е бил и любимият десерт на Ной, ето защо често може да срещнете ашурето под името Ноев пудинг.

Всички са чували библейската притча за Ной е неговият Ноев ковчег. Старозаветният патриарх е бил избран от Господ, да спаси човечеството и животинския свят от всемирния потоп. Фигурата на Ной присъства и в Корана.

В Исляма Ной е известен под името Нух и е един от пророците на Аллах, който по Негова воля и вдъхновения построил дървен кораб, за да спаси себе си, семейството си и избрани видове от животинския свят от всемирен потоп.

Ноев ковчег

И така след 40 дни непрестанни валежи Ной (Нух) и неговият кораб намерили убежище на върха на планината Арарат. Събрало се цялото семейство – Ной, синовете му Сим, Яфет и Хам, снахите му и решили да отпразнуват спасението си. Решили да сготвят ядене, което да съдържа точно 40 съставки, по една за всеки ден от изпитанието им.

Трудно можеш да събереш 40 подправки след толкова дълго пътуване на кораб и решили всеки да даде каквото има. Единият от синовете на Ной (Нух) дал сухи плодове – портокали, смокини, кайсии.

Другият донесъл зърнени храни – пшеница, бял ориз. Третият донесъл подправки и ядки – канела, захар. Прибавили и нахут и за първи път приготвили Ашуре.

Жито

Днес Ашурето е част от кулинарните традиции на много страни в т.ч. на България и на Турция. По традиция у нас ашурето се приготвя от варено жито и се сервира предимно на погребения или помени, подсладено с пудра захар и гарнирано с ядки.

В Турция приготвянето на ашуре е цял ритуал и е цяло изкуство. Този фантастичен десерт се прави дълго и по специална технология и се сервира задължително на големите ислямски празници.

Ето и една изпитана рецепта за Ашуре, както го приготвят в Турция:

Необходими продукти: нахут – ½ ч.ч., ориз – ½ ч.ч., пшеница (жито) -1/2 ч.ч., захар -1 ½ ч.ч., лешници – ½ ч.ч., орехи – ½ к.ч., кедрови ядки – ½ к.ч., ванилия – 2 пак., стафиди – 1/3 ч.ч., сушени плодове – ½ ч.ч смокини, кайсии, фурми, портокали – 1 бр. кора, розова вода – 2 с.л

За гарниране: канела – 2 ч.л., бадеми – ½ к.ч., орехови ядки - ½ к.ч., нар – зърна.

Ноев пудинг

Начина на приготвяне: Нахутът се накисва във вода от предната вечер. На другия ден се изплаква, залива се с 3.5-4 л вода и се вари до омекване. Пшеницата и оризът се изплакват под силна струя студена вода, за да се отстрани нишестето от тях. Заливат се с 3 л вода и се варят на умерен огън около 1 час, като често-често се разбъркват. Смесват се със сварения нахут.

Изсушените плодове се заливат с вряла вода и се оставят 30 минути, за да се накиснат добре, след което се отцеждат и нарязват на парченца. Водата от накисването се запазва.

Нарязаните плодове, натрошените ядки захарта и лешниците се прибавят към ориза, житото и нахута. Сместа се залива с плодовата отвара и се кипва. Ашурето се вари около 30 минути на тих огън, при непрекъснато разбъркване.

Овкусява се с ванилия и настъргана кора от портокал. Добавят се стафидите и се вари още 10-15 минути, като задължително се разбърква.

Готовият десерт се отстранява от котлона, напръсква се с розова вода, поръсва се с канела, зрънца от нар, орехови и бадемови ядки и се оставя да се охлади на стайна температура поне за 1-2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Белона
Белона
А какво се случва със захарта? - Тя къде остана? Кога се прибавя?

От редактора: "Нарязаните плодове, натрошените ядки, захарта и лешниците се прибавят към ориза, житото и нахута."
21.11.2013 14:22