Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»История и приготвяне на класически френски Петел с вино

История и приготвяне на класически френски Петел с вино

История и приготвяне на класически френски Петел с вино

Когато се замислим за френската кухня, вероятно всеки от нас се размечтава и дори започва да изпитва леко усещане за глад, дори и току-що да е подхапнал нещо. Защото френската кухня е истинско чудо на кулинарията и е призната като една от най-добрите световни кухни.

Характерни за нея са странно и завоалирано звучащите ни ястия като рататуй, кордон бльо, тартифлет, касоле, както и различните тартове. Знаете ли обаче какво е кок о вен (coq au vin)?

Кок о вен всъщност е друго емблематично за французите ястие и името му в превод е петел във вино. Преди да ви покажем как се приготвя този петел, както и да ви запознаем с някои тънкости, свързани с приготвянето му, ще ви разкажем и малко за произхода на оригиналната френска рецепта.

История на кок о вен - френски петел с вино

Макар някои историци да търсят корените на този френски специалитет още от времето на галите, първите писмени сведения за приготвянето на бавно задушаван във вино петел се появяват в началото на миналия век. Извън пределите на Франция кок о вен придобива популярност през 1961 г. благодарение на Джулия Чайлд, която го включва в книгата си Изкуството на френската кухня.

Продукти за класически петел с вино

Днес в различните части на Франция кок о вен се приготвя по различни начини, но за класическата рецепта ще са ви необходими няколко основни съставки- петел, бекон ( всъщност класиката е не бекон, а малки парченца месо от свински корем), зеленчуци ( гъби, чесън, моркови и перлени лукчета), beurre manie (смес от масло и брашно) и bouquet garni (букет от свежи подправки). Естествено и френско червено вино, най-добре бургундско. Вече усещате полъха на Франция, нали?

Как да приготвим класически петел с вино

Френски Петел с вино

Основната тънкост при приготвянето на кок о вен е, че нарязаният на парчета петел трябва предварително да се маринова във виното (чудесен избор би било то да е божоле, кот дьо рон или пино ноар) и свежите подправки ( във Франция те се продават вързани с кухненски канап и обикновено букетчето се състои от магданоз, целина, мащерка и дафинови листа), като добавите и няколко зрънца черен пипер. Оставете месото да се маринова поне 2- 3 часа, а най-добре едно денонощие. С това действие то ще стане по-крехко и вкусно и ще ви спести време от последвалата топлинна обработка.

Парчетата петел се отцеждат от маринатата, но не я изхвърляйте, защото по-късно ще ви потрябва. Запържете до златисто нарязаният на парчета бекон, извадете го и в същата мазнина запържете петела. Прехвърлете всичко в отделен съд, а в мазнината запържете за кратко зеленчуците. Добавете към тях прецедената марината, парчетата месо и бекона. Намалете котлона и задушавайте, докато месото е готово.

Може да си се наложи да препените течността, както и да добавите малко пилешки бульон.

На финала пригответе beurre manie, като разбиете на паста равни части брашно и масло. Количеството зависи от това колко гъст искате да се получи сосът ви. Прибавете го към яхнията с петел и само след няколко минути ще имате превъзходно ухаещ и вкусен класически френски петел с вино - кок о вен.

Тук е моментът да ви напомним, че има най-разнообразни начини за приготвяне на кок о вен, като в някои рецепти петелът изобщо не се маринова или пък към маринатата се добавя коняк или шампанско.

Има дори рецепти, в които петел с вино н се готви със сметана. Основното обаче си остава виното, което може и да не е от Бургундия, но наистина трябва да е качествено. Такова вино, което да отпивате с удоволствие, докато консумирате вашия кок о вен!

Вижте още по темата:

- Как се почиства петел;

- Как и колко време се вари домашен петел?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest