Домашният петел е много вкусен, месото му е с ярко изразен аромат и няма нищо общо с пилешкото месо от магазина, което идва от птицефермите за бройлери.
Домашният петел е с тъмно месо, а мазнината му е жълта. Месото му е много полезно, освен че е и доста вкусно. Един от най-вкусните начини да се приготви петел е със сос от вино.
Рецептата е класическа френска и е известна като Coq Au Vin. Разбира се, на петела с вино има много варианти, но най-добре е да следвате френската класика.
И само между другото - в САЩ на 29 май отбелязват празника на тази вкуса рецепта - деня на петела с вино.
Как да приготвим петел с вино (Coq Au Vin)
Необходими продукти: 2.5 килограма месо от петел, 100 милилитра зехтин, 1 голяма глава лук, 250 милилитра червено вино, 300 грама настъргани домати, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, канела и карамфил на вкус
Начин на приготвяне:
Месото на петела се осолява и се оставя да престои 40 минути. В голяма тенджера се затопля зехтинът и в него на силен огън се запържват парчетата месо до златисто. Добавя се нарязаният лук и се пържи до прозрачно. Добавя се виното.
Котлонът се намалява и петелът се оставя да се задуши на бавен огън. При нужда се долива малко топла вода. Когато месото е почти готово, се добавят доматите, доматеното пюре и подправките.
Задушава се до омекване. Готовият петел се сервира с гарнитура от макаронени изделия, ориз или картофи. Може сварените макаронени изделия да се разпределят в гювечета с малко бульон или топла вода, отгоре да се сложи месо от петел, за де залее със соса от вино и да се пече на 200 °C 20 минути. Преди сервиране се поръсва с настърган кашкавал.
Как да приготвим петел с бира
Петелът се съчетава много добре и с бира. Това ястие е подходящо за зимните месеци.
Необходими продукти: петел, около 2 килограма, 400 милилитра светла бира, 2 супени лъжици брашно, 2 глави лук, 50 грама масло, 2 супени лъжици олио, 300 грама печурки, сол и черен пипер на вкус, 50 милилитра течна сметана.
Начин на приготвяне:
Петелът се нарязва на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и брашно. В смес от олио и масло се запържват леко парчетата месо.
Месото се вади и се запържва нарязаният на ситно лук. Добавят се нарязаните на фини ивици печурки и се оставя да се задуши на бавен огън 10 минути.
Добавя се месото от петела и бирата. Задушава се на среден огън 45 минути. След като месото омекне, се вади и се оставя на топло.
Сосът се сварява още 5 минути, добавя се сметаната и с него се залива месото. Петелът с бира се сервира със задушени картофи или сварен ориз.
Вижте още:
Коментари