Този съвет не е за хора, които имат непоносимост към транжиране на животни.
Ако е жив, първо, трябва да се заколи петелът. Лесен начин затова е, като петелът се слага под кофа, а от нея излиза само главата му. Подлага се върху дървено трупче, за да се отсече главата с брадвичка. По този начин петелът се затиска под кофата, защото мускулите му още функционират, за да не подскача.
Предварително в тенджера е завряла вода. Врялата вода се изсипва в кофата с петела. Оставя се за две минути да се попари. Оскубва се внимателно, за да не се изгорите. Обелват се и краката. Когато е оскубан, петелът, се пърли с горелка.
Пристъпва се към изчистването на петела. Домашната птица се слага по гръб върху голяма дъска и се подготвя остър нож. Разрязва се от коня от двете страни към ребрата във v форма, като се внимава да не се разрежат вътрешностите. След това се разрязва от коня към ануса, като се продължава около ануса, за да се отстрани.
Заедно с дебелото черво се издърпват и останалите вътрешности, като се отлепват от страните. Разрязва се кожата на шията и се изкарва гушата. Тя се изхвърля.
От вътрешностите се отделят сърцето, воденичката, белите бъбреци и дробчетата, като внимателно се изрязва жлъчката, без да се пука, защото изтича горчива течност. Воденичката се разцепва по дължина и се обелва вътрешността и и се изхвърля.
От сърцето се отрязват ушичките и се разрязва на две. Всички останали вътрешности се изхвърлят. Изрязва се долната част на краката. По желание петелът се транжира или се оставя цял. Всички дреболии и петелът се измиват добре.
Процедурата не е сложна, но когато има кой да покаже, е добро предимство.
Урокът за подготовката за Петльовден е взет.
Добре е да отлежи една вечер в хладилника.
По желание изчистеното петле може да се сготви и цяло, като например в рецепта за:
- пълнен петел;
- петел с ориз;
- супа от петел.
Коментари