Кефирът е ферментирала млечна напитка, която може да бъде направена от всякакъв вид мляко — козе, краве, кокосово, оризово, соево, овче.
Кефирът съдържа 10 g въглехидрати, 8 g млечна мазнина, 8 g протеин, 4 g минерали, витамини и други компоненти в една чаша (приблизително 200 мл).
Калцият е основен минерал, спомагащ за нашия жизнен цикъл. Можем да отговорим на една четвърт или 25% от ежедневната ни нужда от калций, като консумираме чаша кефир на ден, която съдържа около 250 mg калций.
Кефирът съдържа фосфорен компонент, който не е много често срещан при отделните видове храни. Отново подобно на калция, чаша кефир съдържа една четвърт или 25% от дневната нужда от калций на човек.
Фолиевата киселина, която е толкова важна, колкото фосфора, се намира в кефира, макар и в малки количества.
Магнезият, който е един от най-полезните минерали за ефективното функциониране на имунната система, е в съдържание 10% от дневната ни нужда в чаша кефир.
Кефирът, съдържа витамини А, В2 и В12. Въпреки че не съдържа много високи количества витамини А и В2, той съдържа големи количества В12, изключително важен вид витамин за укрепване на имунната система.
Една и половина чаши кефир всеки ден гарантира, че ще задоволите дневните си нужди от витамин B12.
Въпреки това кефирът не е продукт, който може да се консумира индивидуално. С други думи, не е възможно да оцелеете само когато консумирате кефир.
Трябва да приемате много други витамини и минерали, които кефирът сам по себе си не може да набави. Въпреки това като допълнителна храна се препоръчва да се осигури във всеки дом.
Вижте как се прави домашен кефир.
Коментари