За родина на шоколадовото суфле се счита Франция.
Този любим десерт е известен също и с наименованията лава кейк или магма кейк.
Поради наситения си шоколадов вкус и приятната комбинация на меко кексче и нежен крем шоколадовото суфле е предпочитан десерт от много любители на шоколада.
Сравнително лесно се приготвя шоколадово суфле, но изисква особено внимание при печене, тъй като е важно при разчупване в средата да се разтече.
Ако се прекали с времето за печене на суфлето, ще се изпече изцяло и ще се получи обикновено шоколадово кексче.
За да се определи точното време за изпичане на лава кейк, трябва да се вземе предвид дали ще се пече току-що приготвено или предварително замразено суфле.
В първия случай за печенето на шоколадовото суфле са необходими 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Ако ще се пече суфле, което е било замразено във фризер, времето за печене се увеличава и става 13-14 минути.
Целта е да се запече по краищата, а в средата да си остане течно.
По време на печене трябва да се внимава да не се напука суфлето отгоре, защото тогава при обръщане в чиния течният център ще изтече и ще се изгуби ефектът.
Ако в ресторант на клиента се сервира пукнато суфле и има вероятност да се разлее течният център, то той има право да го върне и да получи ново.
Любимото шоколадово суфле се пече точно преди сервиране, охлажда се 2-3 минути и се поднася поръсено с пудра захар и гарнирано с топка сладолед, свежи листенца мента.
Може да се сервира в купичката, в която се е пекло, а също и обърнато в чиния.
Коментари