Питката е вкусно ястие, което асоциираме със съхраняването на семейните традиции и обичаи. Повечето любители на кулинарията предпочитат да приготвят питката в домашни условия.
За целта съществуват най-различни рецепти за солена, сладка или плодова пита. При всички случаи обаче има важни специфики при приготвянето на домашна питка, които е добре да спазвате вкъщи.
Едно от тях се оказва подходящата температура за печене, за която има най-различни препоръки. Важно е обаче да печете своята питка на загрята фурна при 160-170 °C.
Избягвайте високите температури, ако не искате да получите зле опечена питка. Друго не по-малко значимо условие е съдът за печене на питката.
Това обикновено е тава, за която обаче трябва да знаете няколко неща. Ето какви са те и в каква тава се пече питка?
- Тавата трябва да бъде висока. Ако искате пухкава и пищна пита, то трябва да се снабдите с достатъчно висока тава. Най-оптималната дълбочина е около 7-8 см. За диаметър на тавата е добре да бъде поне 30 см;
- Незалепващо покритие. Иновациите в готварските съдове предоставят изключително удобство. Едно от тях е незалепващото покритие. Най-добрият вариант е да се снабдите с тава, която притежава това свойство. Така ще избегнете дискомфорта от залепване на дъното и разрушаване на тестената текстура;
- Подходящ материал. Най-добрата тава за питка е тази, която е съставена от неръждаема стомана или алуминиево покритие. Това е най-безвредният материал и удачен избор при такава топлинна обработка;
- Форма на тавата. Най-подходящата форма за тава за питка е кръглата. Тя предоставя огромно удобство при приготвянето, дава визия на ястието и предлага по-ефективно изпичане на питата от всички страни.
Създайте повече уют у дома, като приготвите някоя домашна:
- содена питка;
- питка за повод.
Коментари