Много домакини не смеят да опекат пита, защото се притесняват, че няма да се получи достатъчно добра и предпочитат да купят готова. Но няма нищо по-вкусно от домашно изпечената пита, а за приготвянето й просто трябва да се спазват някои правила.
За да се получи питата вкусна, можете да приложите един трик – брашното се слага в тава и се подгрява около десет минути на петдесет градуса във фурната.
Задължително е да пресеете брашното, ако искате питата да се получи пореста и пухкава. Добавя се сол и мая. Можете да направите питата и без мая, но няма да бухне достатъчно и ще си остане по-плоска.
Но ако харесвате този тип пита, не използвайте мая или бакпулвер. Най-елементарното тесто за пита се прави с топла вода. Добавя се толкова вода, че да се получи еластично тесто, което се отлепва от ръцете.
За да се изпече равномерно питата, тя трябва да е добре омесена. Месете тестото продължително, а ако сте използвали мая, оставете го около час и половина да бухне. За да стане тестото еластично, го разтеглете, прегънете го и повторете процедурата десетина пъти.
Едва след като стане достатъчно еластично, се оставя на спокойствие на топло място, за да бухне. Ударете тестото в средата с юмрук, за да изкарате излишния въздух, и оформете питата.
За да се опече добре питата, я печете в предварително загрята фурна на 230 градуса. Питата се пече около четиридесет минути. Ако видите, че отгоре започва да загаря, покрийте питата с фолио, за да се опече равномерно.
Можете да разберете дали питата се е опекла, ако я прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепне тесто, питата е готова. Можете да разберете това и ако извадите питата от тавата и почукате по долната й част.
Ако тя е готова, трябва да се чуе звук като от кухо. След това можете отново да върнете питата във фурната за няколко минути, като я обърнете нагоре, за да се получи хрупкава долната ѝ част.
За да се опече добре питата, не отваряйте вратичката на фурната през първите двадесет минути. Ако обичате пита, която е с мека кора, веднага след изваждането я покрийте с влажна кърпа.
Коментари