Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при печене на пита

Тънкости при печене на пита

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашна питка

Много домакини не смеят да опекат пита, защото се притесняват, че няма да се получи достатъчно добра и предпочитат да купят готова. Но няма нищо по-вкусно от домашно изпечената пита, а за приготвянето й просто трябва да се спазват някои правила.

За да се получи питата вкусна, можете да приложите един трик – брашното се слага в тава и се подгрява около десет минути на петдесет градуса във фурната.

Задължително е да пресеете брашното, ако искате питата да се получи пореста и пухкава. Добавя се сол и мая. Можете да направите питата и без мая, но няма да бухне достатъчно и ще си остане по-плоска.

Но ако харесвате този тип пита, не използвайте мая или бакпулвер. Най-елементарното тесто за пита се прави с топла вода. Добавя се толкова вода, че да се получи еластично тесто, което се отлепва от ръцете.

За да се изпече равномерно питата, тя трябва да е добре омесена. Месете тестото продължително, а ако сте използвали мая, оставете го около час и половина да бухне. За да стане тестото еластично, го разтеглете, прегънете го и повторете процедурата десетина пъти.

Едва след като стане достатъчно еластично, се оставя на спокойствие на топло място, за да бухне. Ударете тестото в средата с юмрук, за да изкарате излишния въздух, и оформете питата.

Добре опечена питка

За да се опече добре питата, я печете в предварително загрята фурна на 230 градуса. Питата се пече около четиридесет минути. Ако видите, че отгоре започва да загаря, покрийте питата с фолио, за да се опече равномерно.

Можете да разберете дали питата се е опекла, ако я прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепне тесто, питата е готова. Можете да разберете това и ако извадите питата от тавата и почукате по долната й част.

Ако тя е готова, трябва да се чуе звук като от кухо. След това можете отново да върнете питата във фурната за няколко минути, като я обърнете нагоре, за да се получи хрупкава долната ѝ част.

За да се опече добре питата, не отваряйте вратичката на фурната през първите двадесет минути. Ако обичате пита, която е с мека кора, веднага след изваждането я покрийте с влажна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Аз винаги оставям във фурната метална паничка с вода. Печа я при 200 градуса за 30-до 40 мин. При по-ниска температура става с дебела кора, която не харесвам. При по-висока не се изпича хубаво отвътре.
1
2
Тина
Тина
28.03.2014 20:22
Не загрявам фурната предварително ако питката е с мая .След като втаса я слагам на второ ниво в фурната .Изпича се добре и набухва много .
17
2
Светла
Светла
05.10.2013 08:26
Нито едно тестено изделие не се пече на 230 градуса!!!Питките и погачите се пекат на 180 градуса около 50 до 60 минути и тавата се поставя на второто ниво на печката,което се намира в долната част на фурната.Така питката се изпича супер от долу , не е в близост до реотаните и не и позволява да прегори от горе.При това ако фурната работи както трябва ще изпече изделието равномерно и от двете страни,без да е нужно да се обръща с главата на долу.
74
5