Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при печене на козунак

Съвети при печене на козунак

съвети за печене на козунак

Козунакът е едно от любимите ястия, които консумираме на християнския празник Великден. Трапезата тогава се състои от козунак, агнешко и боядисани яйца. Макар да не са официално канонизирани от християнската църква, ястията имат свещена роля в българската традиция.

Заради символиката на козунака на великденската трапеза, всяка домакиня се стреми да приготви съвършения домашен козунак за своето семейство.

Истината е, че това тестено изделие има своите тънкости и стъпки, от които зависи успехът на крайния резултат. Ето и кои са основните съвети за изпичането на перфектния козунак у дома:

1. Не оставяйте тестото да бъде твърде течно, защото това може да причини разливане и впоследствие козунакът ще стане твърде плосък. Важно е да намерите златната среда и да не допускате нито твърде течна консистенция на тестото, нито твърде гъста.

2. Месете по-дълго време! Перфектният домашен козунак се получава след достатъчно дълго време на месене. За целта е важно да месите по-бавно и продължително, докато тестото не се отлепи от вашите пръсти и плота.

3. Месенето трябва да бъде на висока температура и с предварително затоплени продукти. Тестото обича температура от порядъка на 35-40 градуса.

4. Използвайте микс от мазнини! Важна тайна за постигането на съвършения козунак е смесването на два вида мазнини – растителна и животинска. Половината мазнина е препоръчително да се сложи преди месенето, а останалата да се добави постепенно по време на месенето.

перфектно изпечен козунак

5. Спазвайте съотношението между брашно и захар! За да получите перфектния домашен козунак, е важно да се придържате към златното правило – на всеки един килограм брашно добавяте 250 г захар. За още по-добри финални резултати разтворете захарта предварително в топло мляко, за да получите ефекта конци.

6. Отделете повече време за втасването на тестото – колкото повече време тестото втасва, толкова по-добро става неговото качество. Минимумът за втасване е 1 час, а оптималният период е 3-4 часа.

7. Овлажнете фурната преди изпичане! Важен съвет при изпичането на козунака е да овлажните предварително фурната. За целта можете да използвате съд с вода. Загрейте фурната на 200-220 градуса за около 10 минути преди да поставите козунака. След това намалете температурата до 180-190.

8. На финала, не вадете козунака от фурната, преди той да е изстинал. Когато прецените, че козунакът е готов, просто изключете фурната и изчакайте известно време да изстине. Този съвет ще ви гарантира по-мек и пухкав козунак накрая.

Вижте и някои идеи за:

- козуначени плитки;

- козунак на конци;

- козуначена питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest