Домашно приготвените тестени изделия са много по-вкусни и ароматните пред купените. Те са за предпочитане, защото знаем какво сме вложили в състава им, а вкусът им е много по-добър. Но как да замесим хубаво тесто?
Най-общо тестото бива два вида – с и без мая. Нито един набухвател не може да увеличи обема на тестото толкова много, колкото маята. В магазините има суха и прясна мая.
Задължително при замесването на тестото с мая е да я разтворите в малко топла вода. Ако прибавите и сол, бухването ще се ускори. Сухата мая пък може да не се разтваря преди месенето, а направо да се добави към брашното. Ако тестото ви е със сода, то не се нуждае от втасване преди печенето.
Освен да внимавате с маята, има и други тънкости при замесването. Винаги пресявайте брашното и го оставяйте малко време да престои. Работете в затоплено помещение. Направете кладенче в брашното и сипете вътре разредената мая, яйца и другите продукти, посочени в рецептата ви.
Тестото винаги втасва на топло, след което се замесва отново с още брашно, ако е необходимо. Ако пък приготвяте маслено тесто, не го месете продължително, защото качествата му ще се влошат. За каквато и цел да е предназначено тестото, го месете до получаването на мехурчета.
Коментари