Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусни и ефектни поръски за козунаци

Вкусни и ефектни поръски за козунаци

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082383
Поръски за козунаци

Козунакът е традиционен български великденски хляб, който обикновено се приготвя от яйца, мляко, захар, масло и брашно. Това е сладък и богат хляб, който често е обсипан със сушени плодове и ядки и традиционно се сервира по време на Великденските празници.

Един от най-добрите начини да направите козунака още по-празничен и вкусен, е като добавите поръска отгоре!

Ето няколко идеи за вкусни и ефектни поръски върху козунаци, с които да направите вашите великденски сладкиши неотразими тази година.

Шарена захар за поръска на козунаците

Шарената захар е класическа поръска за всяка печива, идеална е и за козунаци. Можете да закупите предварително приготвена оцветена захар или да си направите своя собствена, като комбинирате гранулирана захар с няколко капки оцветител за храна. Поръсете цветната захар върху козунака преди печене, за да добавите цвят и малко допълнителна сладост.

Поръсете великденския сладкиш със захаросани цитрусови

Великденски козунак
Снимка: Yordanka Kovacheva

Захаросаните цитрусови кори са вкусна и цветна добавка към козунаците. Можете да си направите сами, като сварите нарязана цитрусова кора в захарен сироп, докато стане прозрачна, и след това я хвърлите в захар. След като изстине, можете да го нарежете на ситно и да го поръсите върху козунака преди печене.

Шоколадов чипс върху козунака

Кой не обича шоколад? Поръсете малко шоколадов чипс отгоре на вашия козунак преди печене, за да добавите богат и декадентски вкус. Можете да използвате парченца черен, млечен или бял шоколад, в зависимост от вашите предпочитания.

Препечени кокосови стърготини

Препечените кокосови стърготини придават орехов и леко сладък вкус на козунаците. Може да препечете кокосовите стърготини в сух тиган на среден огън, докато станат златисти, след което да ги поръсите върху козунака преди печене.

Козунаци с филирани бадеми

Вкусни и ефектни поръски за козунаци

Бадемовите филии са класическа заливка за козунаци и има защо. Те придават вкусна хрупкавост и орехов вкус на хляба. Просто поръсете бадемовите шайби върху козунака преди печене и се наслаждавайте!

Поръска за козунаци от пръски

Разбира се, как да говорите за пръски, без да споменете действителните пръски! Можете да използвате всякакъв цвят или форма на поръска, за да придадете празнична нотка на вашите козунаци. Поръсете ги върху празничния хляба преди печене и те ще добавят цвят и забавна текстура към вашия великденски хляб.

Има много вкусни и ефектни поръски за козунаците! Независимо дали предпочитате цветна захар, захаросани цитрусови кори, парченца шоколад, препечени кокосови стърготини, резени бадеми или традиционни поръски, те ще направят вашия козунак още по-вкусен.

Козунаци с поръски
Снимка: marcheva14

Така че, давайте напред и експериментирайте с различни гарнитури като семена и ядки и направете своя великденски хляб наистина ефектен!

Вижте още:

- Как да сплетем козунак;

- Хитринки за пухкави козунаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest