Наближава Великден и е добре подготовката за празника да започне от по-рано. Яйцата, козунаците и агнешкото месо задължително присъстват на трапезата ни.
Традиционно яйцата се боядисват на Велики четвъртък, а за козунаците е добре да съберете бабини рецепти и да изберете най-лесната и вкусна, за да я приготвите.
Разбира се, приготвянето на великденския сладкиш е трудоемка работа, но пък усилията си заслужават. Разрешавам си да покажа моите бележки от времето, когато започвах да меся козунаци.
Бях чувала от моите близки, майка ми и баба ми, че за тях трябва да има определени условия, за да има и успешен резултат. Започнах ги със страх и недоверие към себе си, че нещо ще се получи, но накрая бях възнаградена с успех.
В началото ги работих на ръка, миксери големи тогава нямаше, но сега е много по-лесно и не е толкова трудоемко, а и удоволствието да замирише къщата на този прекрасен традиционен сладкиш е несравнимо.
Бих искала да посоча основните правила за направата на козунаци. Това са мои бележки от старите тефтери на моите баби /виж галерията/, написани на ръка, тук-там с размазано мастило, но за мен са ценни, защото те ме научиха да работя козунаци.
Коментари