Свързваме Великден основно с писаните яйца и козунаците. Истинският козунак на празника е мек, ароматен и се отделя на конци.
На всеки е известно, че козунак се прави с яйца и прясно мляко. Все повече обаче стават веганите сред нас и за тях традиционното лакомство за Великден се превръща в предизвикателство. Такова е и за всички страдащи от алергии, които все пак не искат да се лишат от вкуса на традиционно приготвения козунак.
Решението на тази дилема е във веган козунаците. Рецептите се множат и това дава възможност за избор как да си направим козунак без яйца и прясно мляко, който да бъде също толкова вкусен.
Съставки за козунак без яйца и мляко
300 г бяло брашно
Щипка трапезна сол
1 ч.л. канела
1 пакет мая
3 с.л. захар или алтернативен подсладител
75 мл олио
1 ч.л. есенция ром
100 мл бадемово мляко, неподсладено
35 г орехи
35 г локум, който може да бъде заменен от веганите със сушени плодове - стафиди, боровинки, кайсии, ако не отговаря на веган стандарта.
Приготвяне на веган козунак
В голям съд се смесват брашното, солта, канелата и маята. Към тях се добавят захарта, олиото, есенцията ром и бадемовото мляко. Съставките се разбъркват и меси тесто около 5-10 минути до постигане на гладка и еластична текстура.
Приготвеното тесто се поставя с дълбока купа, която е намаслена, и се покрива с кърпа. Втасва на топло около 1-2 часа, докато размерът му се удвои.
Втасалото тесто се размества още няколко минути и се разделя на 3 части. В едната се добавят орехите, в другата нарязания локум или сушени плодове. Оформят се 3 фитила и се сплитат на плитка.
Оформеният козунак се поставя в тава за печене, покрита с хартия за печене. Отново втасва за около 20 минути. Преди да се постави в печката, козунакът без яйца и мляко се намазва с бадемово мляко, украсява се с орехи и локум и се поръсва със захар.
Пече се около 30-40 минути в добре загрята предварително фурна до получаване на златисто-кафяв загар. Оставя се да изстине преди поднасяне.
Други опции за съставките в козунака без яйца и мляко
Слънчогледовото олио е подходящо както заради растителния му произход, така и заради неутралния му вкус, но не е единствена опция за рецептата. Може да бъде заменено с кокосово масло, което ще придаде аромат на кокос на десерта.
По желание може да се използва и масло от рапица. Мазнината, както и яйцата може изцяло да бъдат заменени от ябълково или бананово пюре. Те дават нужната влага и сладост в козунака без яйца и млечни.
Не пропускайте да видите и нашите предложения за козунаци без мляко, за тези от вас, които избягват лактозата.