Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави козунак без яйца и мляко

Как се прави козунак без яйца и мляко

Как се прави козунак без яйца и мляко

Свързваме Великден основно с писаните яйца и козунаците. Истинският козунак на празника е мек, ароматен и се отделя на конци.

На всеки е известно, че козунак се прави с яйца и прясно мляко. Все повече обаче стават веганите сред нас и за тях традиционното лакомство за Великден се превръща в предизвикателство. Такова е и за всички страдащи от алергии, които все пак не искат да се лишат от вкуса на традиционно приготвения козунак.

Решението на тази дилема е във веган козунаците. Рецептите се множат и това дава възможност за избор как да си направим козунак без яйца и прясно мляко, който да бъде също толкова вкусен.

Съставки за козунак без яйца и мляко

300 г бяло брашно

Щипка трапезна сол

1 ч.л. канела

1 пакет мая

3 с.л. захар или алтернативен подсладител

75 мл олио

1 ч.л. есенция ром

100 мл бадемово мляко, неподсладено

35 г орехи

35 г локум, който може да бъде заменен от веганите със сушени плодове - стафиди, боровинки, кайсии, ако не отговаря на веган стандарта.

Приготвяне на веган козунак

Kозунак без яйца и мляко

В голям съд се смесват брашното, солта, канелата и маята. Към тях се добавят захарта, олиото, есенцията ром и бадемовото мляко. Съставките се разбъркват и меси тесто около 5-10 минути до постигане на гладка и еластична текстура.

Приготвеното тесто се поставя с дълбока купа, която е намаслена, и се покрива с кърпа. Втасва на топло около 1-2 часа, докато размерът му се удвои.

Втасалото тесто се размества още няколко минути и се разделя на 3 части. В едната се добавят орехите, в другата нарязания локум или сушени плодове. Оформят се 3 фитила и се сплитат на плитка.

Оформеният козунак се поставя в тава за печене, покрита с хартия за печене. Отново втасва за около 20 минути. Преди да се постави в печката, козунакът без яйца и мляко се намазва с бадемово мляко, украсява се с орехи и локум и се поръсва със захар.

Пече се около 30-40 минути в добре загрята предварително фурна до получаване на златисто-кафяв загар. Оставя се да изстине преди поднасяне.

Други опции за съставките в козунака без яйца и мляко

Слънчогледовото олио е подходящо както заради растителния му произход, така и заради неутралния му вкус, но не е единствена опция за рецептата. Може да бъде заменено с кокосово масло, което ще придаде аромат на кокос на десерта.

По желание може да се използва и масло от рапица. Мазнината, както и яйцата може изцяло да бъдат заменени от ябълково или бананово пюре. Те дават нужната влага и сладост в козунака без яйца и млечни.

Не пропускайте да видите и нашите предложения за козунаци без мляко, за тези от вас, които избягват лактозата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest