Свързваме Великден основно с писаните яйца и козунаците. Истинският козунак на празника е мек, ароматен и се отделя на конци.
На всеки е известно, че козунак се прави с яйца и прясно мляко. Все повече обаче стават веганите сред нас и за тях традиционното лакомство за Великден се превръща в предизвикателство. Такова е и за всички страдащи от алергии, които все пак не искат да се лишат от вкуса на традиционно приготвения козунак.
Решението на тази дилема е във веган козунаците. Рецептите се множат и това дава възможност за избор как да си направим козунак без яйца и прясно мляко, който да бъде също толкова вкусен.
Съставки за козунак без яйца и мляко
300 г бяло брашно
Щипка трапезна сол
1 ч.л. канела
1 пакет мая
3 с.л. захар или алтернативен подсладител
75 мл олио
1 ч.л. есенция ром
100 мл бадемово мляко, неподсладено
35 г орехи
35 г локум, който може да бъде заменен от веганите със сушени плодове - стафиди, боровинки, кайсии, ако не отговаря на веган стандарта.
Приготвяне на веган козунак
В голям съд се смесват брашното, солта, канелата и маята. Към тях се добавят захарта, олиото, есенцията ром и бадемовото мляко. Съставките се разбъркват и меси тесто около 5-10 минути до постигане на гладка и еластична текстура.
Приготвеното тесто се поставя с дълбока купа, която е намаслена, и се покрива с кърпа. Втасва на топло около 1-2 часа, докато размерът му се удвои.
Втасалото тесто се размества още няколко минути и се разделя на 3 части. В едната се добавят орехите, в другата нарязания локум или сушени плодове. Оформят се 3 фитила и се сплитат на плитка.
Оформеният козунак се поставя в тава за печене, покрита с хартия за печене. Отново втасва за около 20 минути. Преди да се постави в печката, козунакът без яйца и мляко се намазва с бадемово мляко, украсява се с орехи и локум и се поръсва със захар.
Пече се около 30-40 минути в добре загрята предварително фурна до получаване на златисто-кафяв загар. Оставя се да изстине преди поднасяне.
Други опции за съставките в козунака без яйца и мляко
Слънчогледовото олио е подходящо както заради растителния му произход, така и заради неутралния му вкус, но не е единствена опция за рецептата. Може да бъде заменено с кокосово масло, което ще придаде аромат на кокос на десерта.
По желание може да се използва и масло от рапица. Мазнината, както и яйцата може изцяло да бъдат заменени от ябълково или бананово пюре. Те дават нужната влага и сладост в козунака без яйца и млечни.
Не пропускайте да видите и нашите предложения за козунаци без мляко, за тези от вас, които избягват лактозата.
Прочети също тези основни правила за вкусен козунак, как се пече козунак или изпробвай някоя от изпитаните ни рецепти за домашен козунак.
Коментари