Когато чуем Великден, първите неща, за които се сещаме, са боядисани великденски яйца и домашен козунак. Това толкова вкусно тестено изделие, меко като облак, от което можете само да си облизвате пръстите.
Козунакът е сладък обреден хляб, вид погача, който се приготвя като част от традиционната трапеза на Великден. Този обреден хляб обаче с годините се превръща в прекрасна закуска или десерт за ежедневието, който всички ние обичаме.
Съществуват много и различни рецепти за Козунак - класически, с ядки, със стафиди, с локум, с шоколад и много други.
Който и от вариантите да изберете, знайте, че самото приготвяне на козунак не е толкова лесно и трябва стриктно да спазвате стъпките, за да може той да стане по-вкусен и по-мек (бухнал).
Друга причина е и това, че характерно за него е да се къса на конци, което няма как да се получи, ако се опитаме да го направим твърде бързо, защото нямаме време. Ето защо трябва да отделим време, енергия и любов, за да може нашият козунак да стане перфектен.
Козунакът може целогодишно да се намери в търговските вериги, но покрай един от най-светлите празници производителите ни заливат с козунаци, които са пълни с набухватели.
Именно поради тази причина е редно, да се научим да си го приготвяме сами козунак у дома. Как се прави козунак - ръководство за начинаещи:
Необходими продукти:
Брашно - 1.400 г
Яйца - 7 бр.
Прясно мляко - 300 мл на стайна температура
Захар - 450 г
Жива мая - 65-70 г
Олио - 250 мл
Сол - щипка
Ванилия - 3 бр.
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл прясно мляко, в които се добавят 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Трябва да се получи хомогенна смес с гъстота като за пухкави палачинки.
Сместа се оставя да втасва на стайна температура и се завива с фолио за опаковане или кърпа. Яйцата и захарта се разбиват с останалото мляко, ванилията и солта. Към тях се прибавя втасалата смес и се разбърква.
В съд за месене сипете килограм брашно и в кладенчето, което сте оформили, сипете яйчената смес. Прибавете към тестото и олиото. Тестото за козунака се меси, докато стане по-жилаво, покрийте го и го оставете да втасва на стайна температура за 3 часа.
След като втаса, оформете козунака си и по желание го поръсете с настърган шоколад, резени локум, стафиди, ядки.
Ако желаете козунакът ви да е без добавки, го намажете леко с разтопено масло и разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете козунака си в предварително загрята на 150 °C фурна за 40 минути.
Задължително хвърлете поглед и на тези вкусотии за идеи:
Коментари