Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави козунак - ръководство за начинаещи

Как се прави козунак - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
4124
Как се прави козунак - ръководство за начинаещи

Когато чуем Великден, първите неща, за които се сещаме, са боядисани великденски яйца и домашен козунак. Това толкова вкусно тестено изделие, меко като облак, от което можете само да си облизвате пръстите.

Козунакът е сладък обреден хляб, вид погача, който се приготвя като част от традиционната трапеза на Великден. Този обреден хляб обаче с годините се превръща в прекрасна закуска или десерт за ежедневието, който всички ние обичаме.

Съществуват много и различни рецепти за Козунак - класически, с ядки, със стафиди, с локум, с шоколад и много други.

Който и от вариантите да изберете, знайте, че самото приготвяне на козунак не е толкова лесно и трябва стриктно да спазвате стъпките, за да може той да стане по-вкусен и по-мек (бухнал).

Друга причина е и това, че характерно за него е да се къса на конци, което няма как да се получи, ако се опитаме да го направим твърде бързо, защото нямаме време. Ето защо трябва да отделим време, енергия и любов, за да може нашият козунак да стане перфектен.

Козунакът може целогодишно да се намери в търговските вериги, но покрай един от най-светлите празници производителите ни заливат с козунаци, които са пълни с набухватели.

Именно поради тази причина е редно, да се научим да си го приготвяме сами козунак у дома. Как се прави козунак - ръководство за начинаещи:

Необходими продукти:

Домашен козунак

Брашно - 1.400 г

Яйца - 7 бр.

Прясно мляко - 300 мл на стайна температура

Захар - 450 г

Жива мая - 65-70 г

Олио - 250 мл

Сол - щипка

Ванилия - 3 бр.

Начин на приготвяне:

Как да си приготвим козунак

Маята се разтваря в 100 мл прясно мляко, в които се добавят 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно. Трябва да се получи хомогенна смес с гъстота като за пухкави палачинки.

Сместа се оставя да втасва на стайна температура и се завива с фолио за опаковане или кърпа. Яйцата и захарта се разбиват с останалото мляко, ванилията и солта. Към тях се прибавя втасалата смес и се разбърква.

В съд за месене сипете килограм брашно и в кладенчето, което сте оформили, сипете яйчената смес. Прибавете към тестото и олиото. Тестото за козунака се меси, докато стане по-жилаво, покрийте го и го оставете да втасва на стайна температура за 3 часа.

След като втаса, оформете козунака си и по желание го поръсете с настърган шоколад, резени локум, стафиди, ядки.

Ако желаете козунакът ви да е без добавки, го намажете леко с разтопено масло и разбито яйце и поръсете с кристална захар. Печете козунака си в предварително загрята на 150 °C фурна за 40 минути.

Задължително хвърлете поглед и на тези вкусотии за идеи:

- козуначени сладкиши;

- козуначени мъфини;

- козуначени плитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest