Изварата е вкусен и интересен продукт, който често се използва в различни разядки, тестени закуски, салати и дори в сладкиши. Разбира се, може да я закупите и в готов вид, но много по-приятно и, гарантираме, вкусно ще бъде, да я приготвите сами у дома.
Методът е изключително лесен, така че не би трябвало да имате каквито и да било притеснения, че няма да се справите.
Като за начало се нуждаете от 1 л прясно мляко. Ако сте го забравили в хладилника за по-дълго време или ви е останало повече и не сте го употребили, изварата е най-доброто нещо, което може да направите.
За нейната направа се нуждаете точно от старо полуразвалено или пресечено при варенето мляко. За пресичане може да добавите половин лъжичка лимонтозу или една и половина супени лъжици сок от лимон, когато млякото заври.
Добавяте и една лъжичка сол и оставяте на котлона още около две минути, след което дръпвате настрани и оставяте да изстине. Когато сместа се охлади, прецеждате и гъстата част, която остава в цедката или марлята ви е именно вкусна домашна извара.
Ако млякото е полуразвалено при кипването, то само се пресича и до няколко минути ще видите дребните парченца, които се отделят и плуват в тенджерата. Отново след изстиването прецеждате и хапвате.
Това е един страхотен начин да използвате продукт, който на първа ръка веднага бихте изхвърлили, когато помиришете и разберете, че вече не е годен за пиене.
Ако предпочитате фина извара, вероятно за сладкиши или плънки, може да опитате и един малко по-бавен, но гарантирано страхотен начин.
В тенджера разбърквате хубаво 500 г кисело мляко и 1 л прясно мляко. И двата вида млека трябва да са студени при смесването. Слагате тенджерата на котлона и загрявате до 80 градуса. Не чакайте сместа да кипне. Достатъчно е да се затопли, след което я отмествате от котлона.
След около 3 часа на стайна температура може вече да пристъпите към отцеждане на изварата. Прехвърляте сместа в марля, чийто краища се завързват на точилка. Точилката се поставя върху тенджера и така бавно се отцежда водата от изварата. Колкото повече време я държите, толкова по-гъст ще бъде крайният резултат. Отново 2-3 часа са достатъчни.
Преди да започнете с приготвянето на желаното ястие с извара, я разбийте в купа с малко сол или захар, в зависимост от това какъв ще бъде крайният продукт.
В това горещо време ние с удоволствие бихме хапнали една изстудена извара с копър и кисели краставички, така че бързаме да приготвим и своята домашна извара. Не се бавете и вие!
Коментари