Тараторът е една от най-полезните студени супи. Препоръчвана е за всяка диета, заради ниското съдържание на мазнини и въглехидрати.
По своята същност тараторът представлява вид студена млечна супа, която е част от традиционната българска кухня. Този вид студена млечна супа възниква в България през 20 век.
Освен вкусен тараторът е и много полезен. Той е ценен, защото:
1. Хидратира ни - съдържа вода и ни помага да се освободим от токсините.
2. В помощ е при борбата с раковите заболявания - отново благодарение на краставицата и нейните съставки, благодарение на които се намалява шансът за възникване на различни видове рак и тумори, включително и рак на гърдата.
3. Действа антибактериално - тук се оповаваме на чесъна. Всички знаем, че чесънът има антибактериално действие, а освен това ни предпазва от вируси и настинки.
4. Подобрява работата на стомаха - заради киселото мляко. Благодарение на лактобацилите нашата чревна флора работи нормално. Освен това, хапвайки таратор не натоварваме стомаха с излишно.
5. Премахва лош дъх - ако изключим това, че някои хора мразят мириса на чесън. Благодарение на фитохимикалите в краставицата се обезвреждат бактериите, намиращи се в устата ни.
Добре е вечерята ни да съдържа тарато, за да не напрягаме стомаха си в топлите летни дни с тежка и трудна за обработване храна.
Ето и рецептата за таратор, която ще ни държи здрави и във форма през лятото.
Таратор за начинаещи
Необходими продукти: кисело мляко - 1 кофичка, зехтин или олио - 4 с.л., краставици - 2 броя, чесън - 3 скилидки, копър, сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте краставиците добре и ги обелете. В съд (малка тенджера, например) ги рендосайте или нарежете на дребно.
2. Обелете скилидките чесън и в малка купичка или хаванче ги счукайте. По желание може и да ги нарежете на много ситни парчета.
3. Измийте добре копъра и го нарежете на ситно. Добавете към настърганите краставици чесъна, копъра, зехтина или олиото (по ваш избор) и разбитото кисело мляко.
4. Смесете всички съставки добре и добавете малко сол. Ако тараторът ви се вижда прекалено гъст, можете да го разредите с малко вода.
5. По желание към него можете да добавите счукани орехи. Оставете го да се охлади и го сервирайте студен.
Коментари