Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави баница - ръководство за начинаещи

Как се прави баница - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
4124

Баницата е традиционно българско ястие, което присъства на всяка празнична трапеза редом до погачата, чубрицата, солта и меда. Особено почитана е на Коледа и Бъдни вечер, като едни от най-светлите празници.

Българите сме свикнали да хапваме баничка за закуска, обяд, вечеря, между храненията, следобедна закуска или дори за десерт. Консумираме я с боза, айран, кисело мляко или каквото друго ни хареса. Но нека си признаем - няма човек, който да не помни бабината баница - баницата, с която сме гощавани, когато отидем на гости при баба; баничката, която ни навява само светли и мили детски спомени.

Всяко българска домакиня трябва да знае как да направи една хубава българска баница, с която да угоди и на най-капризния вкус на децата, съпруга си или дори гостите, които ще посреща.

Ето защо в настоящата статия ще разгледаме рецептата на баницата, от която всеки ще ахне!

Баница по рецептата на баба

Продукти, които ще са ни необходими:

1. Точени кори - 500 г

2. Яйца - 5 бр.

3. Лимонада - 1 ч.ч.

4. Кисело мляко - 1 ч.ч.

5. Сода бикарбонат - 1 к.л.

6. Сол - 1 щипка

7. Сирене - 400 - 450 г

8. Олио - 2 с.л.

За намазване:

1. Яйце - 1 брой

2. Олио - 1 к.л.

Начин на приготвяне:

В купа разбийте добре яйцата със солта. Към тях прибавете лимонадата и олиото и продължете да разбърквате. В чаена чаша смесете киселото мляко и содата за хляб и ги прибавете към останалата смес. Натрошете сиренето и прибавете към него.

Намажете добре дъното на тавата, в която ще печете баницата, с олио, за да не залепне. Вземете две парчета от точените кори и ги разположете в тавата. Върху тях сипете част от сместа и разпределете хубаво. Покрийте с още две парчета от корите и повторете. Повтаряйте до изчерпване на сместа, като не мажете последно поставената кора с нищо.

В същата купа смесете яйцата и олиото добре. С получената смес намажете последната кора, която сте сложили в тавата, за да може да се получи приятният златист загар на баницата. Оставете я да се пече във фурната за 30 - 35 минути на 180 градуса.

Сервирайте традиционната баница с лъжичка кисело мляко или чаша айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен