При месенето на козунаци има няколко важни елемента: - температурата на помещението трябва да е около 30 градуса;
- млякото трябва да е предварително преварено и охладено до телесна температура;
- трябва да месим дълго.
За да омесим козунак на конци, не бива да се добавя безразборно брашно. Добре е рецептата да се спазва точно.
При замесването на тестото за козунака се слага малко от мазнината, а по-голямата част от мазнината се оставя за месенето.
При самото месене често топим ръцете си в мазнината. Месим с много мазни ръце, като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото за козунак, за да се активира максимално глутенът.
Също така от време на време удряме тестото в плота. Тестото трябва да е меко и еластично, като възглавничката на ухото.
Меси се, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета.
Оставя се да втаса 1-2 часа в зависимост от температурата в помещението.
Тестото за козунак може да втасва и около 1 час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното или в леко загрята на 30 градуса и изключена фурна.
Коментари