Gotvach.bg»Съвети»Как се прави козунак на конци

Как се прави козунак на конци

Nadia MalinovaNadia Malinova
Новак
14
Как се прави козунак на конци

При месенето на козунаци има няколко важни елемента: - температурата на помещението трябва да е около 30 градуса;

- млякото трябва да е предварително преварено и охладено до телесна температура;

- трябва да месим дълго.

За да омесим козунак на конци, не бива да се добавя безразборно брашно. Добре е рецептата да се спазва точно.

При замесването на тестото за козунака се слага малко от мазнината, а по-голямата част от мазнината се оставя за месенето.

При самото месене често топим ръцете си в мазнината. Месим с много мазни ръце, като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото за козунак, за да се активира максимално глутенът.

Също така от време на време удряме тестото в плота. Тестото трябва да е меко и еластично, като възглавничката на ухото.

Меси се, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета.

Оставя се да втаса 1-2 часа в зависимост от температурата в помещението.

Тестото за козунак може да втасва и около 1 час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното или в леко загрята на 30 градуса и изключена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати