Всеки Великден за всяка домакиня е чест да успее да влезе в празничния дух на деня с поне един козунак - от тези сладки и пухкави, прясно изпечени домашни козунаци.
Желаният резултат накрая е да се изпече сполучлив козунак, който да е десертната звезда на великденската трапеза.
Докато повечето деца се събуждат на сутринта с мисълта за кошнички, пълни с бонбони и шоколадови зайчета, нас ни примамва аромата на пресния великденски козунак, който се носи из цялата къща и ни призовава към кухненска маса на празничния ден!
Приготвянето на козунака включва продължително втасване на тестото, което му придава класическата и неустоима мека и вкусна консистенция.
Вътре в тестото се добавят яйца, които според християнската традиция символизират възкресението, захар, топло прясно мляко (продукти със стайна температура) и др.
Специфичните конци на козунака, които всяка домакиня се стреми да постигне, не са нищо друго освен добре разтеглени и изпечени слоеве на глутеновата мрежа, примесена с масло и захар.
Внимавайте да не оставите прекалено дълго тестото да втасва, защото има опасност да превтаса, тогава и плетката се разваля, и конците изчезват.
Ползвайте бяло брашно с високо съдържание на протеин, което при продължителното месене ще образува глутен, а тестото ще е гладко, еластично и с конци.
Сладкият великденски козунак обикновено се прави във формата на плитка, също в съответствие с традицията.
Незабравимата на празничните трапези рецепта за великденски козунак включва множество вариации в зависимост от възможните овкусители, като стафиди, локум, бадеми, есенции и прочие.
Коментари