Gotvach.bg»Съвети»На какво се дължат конците в козунака?

На какво се дължат конците в козунака?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884

Всеки Великден за всяка домакиня е чест да успее да влезе в празничния дух на деня с поне един козунак - от тези сладки и пухкави, прясно изпечени домашни козунаци.

Желаният резултат накрая е да се изпече сполучлив козунак, който да е десертната звезда на великденската трапеза.

Докато повечето деца се събуждат на сутринта с мисълта за кошнички, пълни с бонбони и шоколадови зайчета, нас ни примамва аромата на пресния великденски козунак, който се носи из цялата къща и ни призовава към кухненска маса на празничния ден!

Приготвянето на козунака включва продължително втасване на тестото, което му придава класическата и неустоима мека и вкусна консистенция.

Вътре в тестото се добавят яйца, които според християнската традиция символизират възкресението, захар, топло прясно мляко (продукти със стайна температура) и др.

Специфичните конци на козунака, които всяка домакиня се стреми да постигне, не са нищо друго освен добре разтеглени и изпечени слоеве на глутеновата мрежа, примесена с масло и захар.

Внимавайте да не оставите прекалено дълго тестото да втасва, защото има опасност да превтаса, тогава и плетката се разваля, и конците изчезват.

Ползвайте бяло брашно с високо съдържание на протеин, което при продължителното месене ще образува глутен, а тестото ще е гладко, еластично и с конци.

Сладкият великденски козунак обикновено се прави във формата на плитка, също в съответствие с традицията.

Незабравимата на празничните трапези рецепта за великденски козунак включва множество вариации в зависимост от възможните овкусители, като стафиди, локум, бадеми, есенции и прочие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати