Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-важните хитрини за вкусни домашни козунаци

Най-важните хитрини за вкусни домашни козунаци

редакция:
Най-важните хитрини за вкусни домашни козунаци
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

В очакване сме на един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово! Много домакини ще запретнат ръкави и ще решат да се докажат в кухнята, като замесят сами козунаци, козуначени рула, кифлички и други вкусотии.

Месенето не е лесна работа, знаем го от опит, дори и без всички да са майстори на тестото. Всяка година да си приготвяте сами козунаците, е нещо безценно за всички в дома ви.

Когато започнем да месим, цялата кухня се превръща в работилница за тесто, а после ухае на пекарна. Ако си търсите рецепта за козунак, нека преди това се спрете на тези 6 хитрини, за да станат пухкави козунаците ви. Ето ги и тях, споделяме ги с вас.

Правило 1 - Месете винаги само с пшенично бяло брашно тип 500. Сега на пазара има много видове, така че внимавайте какво ще изберете!

Правило 2 - Козунаците обичат яйца! Както казва Мечо Пух - колкото повече, толкова по добре! Правилото е на килограм брашно да се слагат не повече от 5 яйца.

Съвети за домашни козунаци

Правило 3 - Меси дълго, докато изтръпнат ръцете! Дългото месене и добавяне на мазнина ще направи козунака на конци. Някои го удрят 100 пъти в масата, аз това не го правя. Тестото не обича грубо отношение, а се приготвя с любов!

Правило 4 - Втасването да е поне 1 час и половина или 2 часа. Първо може да се оставя за 45 минути, после се оформя и се оставя за второ втасване - още за 45 минути.

Правило 5 - Тестото обича топло! В стаята, където се меси, температурата трябва да е до 28 °C. Така ще бухне по-добре.

Правило 6 - Печете козунаците на бавен огън! Ако фурната е силна, ще го грабне и ще изгори отгоре, а отвътре ще е суров.

Ако спазваме тези хитрини за домашни козунаци, на Великден ще се радваме на вкусни и пухкави сладкиши. Успех в начинанието на всички кулинари - и начинаещи, и майстори!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
43
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Радвам се ,че статията ви е харесала ,споделих защото сметнах ,че е добре да се знаят тези хитрини Всяко нещо става ,когато му дойде времето така и с козунаците Опитваш и все някога ще се получи !
27.03.2016 17:15
Yana G.
Yana G.
Съветите са много важни и ценни. Но аз продължавам да смятам, че месенето на козунаци не е за всеки. Доста трудоемко е и не винаги се получава по начина, по който очакваме или ни се иска.
27.03.2016 16:52
1
Марина
Марина
Доста полезна статия и полезни съвети :)
27.03.2016 16:17
1