В очакване сме на един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово! Много домакини ще запретнат ръкави и ще решат да се докажат в кухнята, като замесят сами козунаци, козуначени рула, кифлички и други вкусотии.
Месенето не е лесна работа, знаем го от опит, дори и без всички да са майстори на тестото. Всяка година да си приготвяте сами козунаците, е нещо безценно за всички в дома ви.
Когато започнем да месим, цялата кухня се превръща в работилница за тесто, а после ухае на пекарна. Ако си търсите рецепта за козунак, нека преди това се спрете на тези 6 хитрини, за да станат пухкави козунаците ви. Ето ги и тях, споделяме ги с вас.
Правило 1 - Месете винаги само с пшенично бяло брашно тип 500. Сега на пазара има много видове, така че внимавайте какво ще изберете!
Правило 2 - Козунаците обичат яйца! Както казва Мечо Пух - колкото повече, толкова по добре! Правилото е на килограм брашно да се слагат не повече от 5 яйца.
![Съвети за домашни козунаци](/files/lib/600x350/easter-velikden-kozunak4.webp)
Правило 3 - Меси дълго, докато изтръпнат ръцете! Дългото месене и добавяне на мазнина ще направи козунака на конци. Някои го удрят 100 пъти в масата, аз това не го правя. Тестото не обича грубо отношение, а се приготвя с любов!
Правило 4 - Втасването да е поне 1 час и половина или 2 часа. Първо може да се оставя за 45 минути, после се оформя и се оставя за второ втасване - още за 45 минути.
Правило 5 - Тестото обича топло! В стаята, където се меси, температурата трябва да е до 28 °C. Така ще бухне по-добре.
Правило 6 - Печете козунаците на бавен огън! Ако фурната е силна, ще го грабне и ще изгори отгоре, а отвътре ще е суров.
Ако спазваме тези хитрини за домашни козунаци, на Великден ще се радваме на вкусни и пухкави сладкиши. Успех в начинанието на всички кулинари - и начинаещи, и майстори!
Коментари