Тестото трябва да се удря в масата, защото така се размесва много добре и не остават никакви бучки. Може и да не се удря толкова много, но ако примерно маслото (ако съдържа масло) в тестото не е разтопено преди това, а е оставено на бучки, те могат да не се размесят много добре и да се усеща тази съставка, което не е приятно.
Тази техника стопля тестото и в примера с маслото то ще се разтопи и ще се размеси по-добре.
Ако използвате тази техника, е добре да правите при всеки удар завъртане на тестото, тоест да го месите. Така разтопеното масло ще се омеси с тестото и всичко заедно ще се превърне в хомогенна смес. Тази техника е подходяща за лепкави теста (на тях може и да им прибавяте брашно, за да спрат да лепнат, но и това е много ефективно), защото спират да лепнат и са готови за разточване и печене.
Ако първоначално не става, не се отказвайте, а продължавайте да удряте тестото в масата, като постепенно прибавяте брашно.
Не е нужно да броите точно колко пъти са станали, но колкото повече, толкова повече е казал Мечо Пух :)
Коментари