Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Направете зеленчуците 100 пъти по-вкусни с тези маринати!

Направете зеленчуците 100 пъти по-вкусни с тези маринати!

Зеленчуци

Зеленчуците могат да се мариноват преди или след като бъдат изпечени. Предлагаме ви рецепти за двата варианта и още една по-необичайна марината за карфиол.

Ако искате да овкусите зеленчуците, преди да ги изпечете, направете си следната марината:

Марината за зеленчуци с червен пипер

Необходими продукти: 4 с.л. зехтин, 4 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. ябълков оцет, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер, 4 скилидки чесън, риган

Начин на приготвяне: Всички продукти за маринатата се смесват в купичка (чесънът се пресова), след което заливате предварително накълцаните зеленчуци, които сте сложили в купа. Желателно е за купата да имате капак, защото след заливането трябва хубаво да разлеете маринатата навсякъде в купата.

Следващото ни предложение отново е за марината преди печенето/пърженето – за тази рецепта ще са ви нужни по 2 с.л. бяло вино, соев сос и балсамов оцет, 1 скилидка чесън, 1 с.л. сух босилек.

Смесвате продуктите, хубаво разбърквате и заливате зеленчуците, след което ги прибирате в хладилник за пет часа. След това ги изпържете или запечете.

Можете да мариновате зеленчуците и след като са изпечени на скара – заливате ги с марината, докато са все още топли, и ги оставяте да поизстинат и да поемат ароматите от маринатата. Такава марината можете да си направите с 3 – 4 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. балсамов оцет, 50 мл. соев сос.

Разбъркайте течните подправки и след това към тях добавете суха мащерка, сол на вкус, черен пипер. Освен това ще са ви необходими и два стръка целина и три скилидки чесън – целината накълцайте на ситно, а чесъна смачкайте. Когато махнете от скарата или грил тигана горещите зеленчуци, поръсете ги с целината и чесъна, след което ги залейте с маринатата.

Марината за зеленчуци

Зеленчуците могат да се залеят и с топла марината, ето и какво ви е нужно за нея:

Марината за зеленчуци на скара

Необходими продукти: 4 скилидки чесън, 1 лимон, 3 с.л. балсамов оцет, черен пипер, дафинов лист, люта чушка, 1 ч.л. кориандър, 2 ч.л. кафява захар, 3 с.л. зехтин, сол

Начин на приготвяне: Срежете чесъна на две-три парчета и го сложете в тиган, налейте и зехтина. Като се позапържи, започнете да слагате останалите подправки – от лимона ви е необходим само сока. Оставете маринатата да заври и отдръпнете от котлона – залейте с нея печените зеленчуци, докато е топла. Хубаво е да оставите зеленчуците да се мариноват около 3 часа.

Последното ни предложение е за марината за карфиол. Тази рецепта може да бъде приготвена като гарнитура към по-тежки и мазни меса. За маринатата ви трябва по 2 с.л. кисело мляко и карфиол, 2 ч.л. горчица, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, глава лук.

Лукът се реже на шайби. С него покривате хубаво карфиола, след което заливате с предварително направената марината. Заливате карфиола, разбърквате хубаво и оставяте за около час в хладилник. След това отцедете карфиола от излишната марината и изпечете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest