Едно от най-популярните и най-често приготвяни сладка у нас е сладкото от кайсии. Освен че кайсиите са достъпен и обичан плод, причина за широката популярност на сладкото е и приятният му, леко кисел вкус.
Освен това, сладкото от кайсии е чудесно както за палачинки, пържени филийки и бухтички, така и за приготвянето на много сладкиши и торти. Направата му е изключително лесна и бърза. Не изисква много усилия и носи сладост за цяла година напред. Ето как да си приготвите сладко от кайсии:
Сладко от кайсии
Необходими продукти: 3 кг кайсии, 1.5 кг захар, 1 и 1/2 ч.л. лимонтузу.
Начин на приготвяне: За сладкото се избират най-добре узрели или леко презрели плодове. Измиват се добре. Предимство е, ако се обелят. Почистват се от костилките и се нарязват на ситни парченца. Поставят се в тава или голяма тенджера. Върху тях се изсипва захарта. Комбинацията се оставя да престои за 7-8 часа или, най-добре, за една нощ.
На следващия ден кайсиите се слагат на котлона. Оставят се да врят десет минути, след което се премахва пяната, образувала се при варенето. Съдът се сваля от котлона и се оставя да престои отново за 7-8 часа. На следващия ден се кипват отново и се варят 10 минути.
Пет минути преди да сладкото да се свали от котлона, се добавя лимонтозуто. Готовата смес се разсипва в сухи бурканчета и се затваря с капачки. Добре е да се стерилизират за 5 минути, за по-голяма сигурност.
Друг вариант за сладкото е с по-различни пропорции, техника на приготвяне и някои допълнителни продукти.
Бързо сладко от кайсии
Необходими продукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 3 бр карамфил на зърна, 1 мл лимонов сок
Начин на приготвяне: Кайсиите се попарват с вряла вода. Обелват се и се почистват от костилките. Захарта се сварява в 250 мл вода. Кайсиите и карамфилът се слагат в получения сироп. Сместа се вари 45 минути, като получената пяна се отстранява през цялото време.
Когато сладкото изстине до 40 градуса, към него се добавят кайсиевите ядки. Разсипва се в буркани, които се затварят.
Коментари