Нищо не може да се сравнява с вкуса на летните плодове – сладки, сочни и ароматни. През зимата, колкото и да ни се иска, не можем да си намерим плодове, чийто сезон е лятото, които да бъдат вкусни. Обикновено имат прекрасен външен вид, но им липсва аромата и сладостта.
Кайсиите и прасковите могат да се консервират – от тях се получават прекрасни компоти, които през студените месеци можете да използвате за директна консумация, а могат да ви послужат и за напояване на блатове или пък за плънка на някоя вкусна домашна торта.
Компотът от праскови може да бъде направен и с белени плодове. Трябва да знаете, че компотът от необелени праскови е по-ароматен. Ето какво ви е необходимо, за да си направите компот от праскови или от кайсии:
Необходими продукти: Плодове (праскови или кайсии), захар и вода
Начин на приготвяне: Ако все пак сте решили да обелите прасковите, най-лесният вариант е да ги сложите във вряща вода и да ги извадите почти веднага, след което да ги измиете със студена вода.
Отделяте плодовете на половини и ако желаете прасковите на четвъртини, премахвате костилките. Нареждате плодовете в буркани. Посипвате всеки буркан с 5 – 6 с.л захар. Заливате със студена вода – плодовете трябва да се покрият, а водата да достига до стеснения пръстен на буркана. Запечатва се с капачки и се слага да се вари за не повече от 15 минути, след което се оставят да изстинат на хладно място.
Конфитюр от кайсии
Необходими продукти: 1 кг кайсии, захар 800г, 3 лимона
Начин на приготвяне: По технологията по-горе обелвате плодовете, след което ги слагате в купа заедно със захарта и добавяте сок от 2 лимона и кората от третия. Завийте сместа добре и я сложете в хладилника, трябва да престои около 12 - 13 часа. На следващия ден варете сместа около половин час на умерен огън като постоянно разбърквате, защото има опасност да загори. Докато сместа е гореща се изсипва в буркани и се затваря. Конфитюрът е готов за зимата.
Конфитюр от праскови:
Необходими продукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, вода
Начин на приготвяне: Нарязвате на четвъртини прасковите, които преди това сте обелили и слагате във вода на котлона, докато омекнат, след което добавяте захарта и разбърквате, докато напълно се стопи. Оставете така четвърт час, след което усилете котлона, за да заври конфитюра. След завирането му напълнете буркани и ги затворете веднага, докато са горещи.
Възможно е да изсушите прасковите и кайсиите, но е по-добре да ги направите на компот или сладко – сушените праскови и кайсии ще станат кафяви (за разлика от тези, които се продават, тъй като те са обработени с различни химикали) и има много голяма вероятност да мухлясат.
Коментари