Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на риба

Консервиране на риба

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Буркани

Ако по някаква причина имате излишък от риба, не е задължително да я сушите или да я осолявате. Можете да я консервирате и дълго време да се наслаждавате на вкуса й.

За консервиране са подходящи всички видове риби – морски, речни и от езера. Единственото условие, на което трябва да отговаря рибата за консервиране, е да е прясна.

Рибата се стерилизира доста дълго време – около 6-7 часа. Времето за стерилизация може да се намали за сметка на повторна или многократна стерилизация.

Рибата в доматен сос е обичана от мнозина консерва.

Риба в доматен сос

Необходими продукти: за 2 килограма риба - 3 супени лъжици сол, 2 глави лук, 100 милилитра олио, 2 килограма смлени домати, малко брашно, 4 супени лъжици захар, 4 дафинови листа, 5 зърна черен пипер, 4 супени лъжици винен оцет.

Начин на приготвяне: Рибата се почиства от вътрешностите, отстраняват се главата и опашката, освен ако рибките не са много малки. Рибата се поръсва с половината сол и се оставя за 30 минути.

Овалва се в брашното и се пържи до златисто. Охлажда се и се нарежда в буркани. Залива се с горещ доматен сос така, че да остават 2 сантиметра до ръба на буркана.

Салата скумрия

Доматеният сос се приготвя, като лукът се реже на шайби и се пържи, добавят се смлените домати, останалата сол, захарта, черният пипер и дафиновият лист, и накрая – оцетът. Всичко се кипва и се оставя да покъкри 20 минути.

Бурканите се затварят и се нареждат в голям съд с топла вода и се стерилизират около 6 часа. Може да ги стерилизирате три пъти по 90 минути с прекъсвания от по 24 часа, без да изливате водата и да вадите бурканите от съда, в който се варят.

Риба

Рибата в собствен сос е вкусна и полезна.

Необходими продукти: 2 килограма риба, 6 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, 1 морков, лимонена киселина, 2 супени лъжици сол.

Начин на приготвяне: Рибата се чисти, нарязва се на парчета и се измива до пълното отстраняване на кръвта. Подсушава се, осолява се и се оставя на стайна температура 1 час.

Във всеки буркан се слага по един дафинов лист, 3 зърна черен пипер, малко нарязан морков, 0.5 грама лимонена киселина. Бурканите се пълнят с риба така, че да останат 2 сантиметра до ръба, затварят се леко и се слагат в голям съд да се стерилизират.

Бурканите се стерилизират на бавен огън 7 часа, като капачките периодично се отварят и се притиска рибата с лъжица, за да се отстрани излишният въздух. След това бурканите се затварят и се стерилизират още 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Слав
Слав
Задължително бланширайте преди да я консервирате за 5 минути във вряща вода. Така изхвърляте вредния белтък който придава горчив вкус на консервираната риба . Опитайте сами !
07.03.2016 12:23
3
Елена
Елена
Първо: "2 килограма риба, 6 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, 1 морков, лимонена киселина, 2 супени лъжици сол."
а после:
"Във всеки буркан се слага по един дафинов лист, 3 зърна черен пипер, малко нарязан морков, 0.5 грама лимонена киселина. "
Според количеството дафинови листа, бурканите би трябвало да са 6, а според количеството черен пипер - 3 и 1/3 буркана. Колко трябва да е лимонената киселина?? Не мога да разбера преписвате ли отнякъде рецептите без да проверявате или просто ви мързи да прецизирате???
19.12.2015 15:18
1
четящ
четящ
Груба грешка е да оставиш бурканите да истиват във водата която са стелилизирани .При истиването бурканите засмукват вода ибомбашат е готов.
10.08.2014 15:51
7