Дайфуку или дайфуку мочи е вид японски десерт, традиционно консумиран като междинна закуска, сервирана със зелен чай.
Представлява нещо като малка, кръгла и мека курабийка, направена от оризова паста. Най-често е с пълнеж от червена бобова паста, но някога е пълна и с бяла бобова паста.
Дайфуку в превод от японски означава огромен късмет. Затова и е традиционен японски подарък. Ако и вие искате да изненадате някой специален за вас човек с подобен шедьовър от японската кухня, ето как да го приготвите:
Рецепта за дайфуку в домашни условия
Необходими продукти: 1 чаша лепкаво оризово брашно, 1/4 чаша захар, 2/3 чаша вода, картофено или царевично нишесте (за овалване)
За пълнежа: 2/3 чаша вода, 1 чаша захар, 1/2 чаша изсушен анко на прах
Начин на приготвяне: Загрейте 2/3 чаша вода и 1 чаша захар в малък съд. Добавете 1/2 чаша анко и разбъркайте добре. Охладете пълнежа. Направете 12 малки анко топки и оставете настрана.
Сложете оризовото брашно в термоустойчива купа. Смесват се водата и захарта в малка купа и постепенно се изливат в брашното, като се бърка непрекъснато.
Поставете купата в микровълнова печка и нагрейте тестото за около две минути. След това го разбъркайте добре. После пак го загрейте, докато тестото се надигне.
Разбъркайте го бързо. Натопете ръцете си в нишестето и го изсипете в тава. След това с ръце, като внимавате, защото е горещо, преместете тестото в тавата.
От него направете 12 плоски кюфтенца. Сложете във всяко парче анко и го обвийте. Дайфуку е готово!
Коментари