Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Балсамова редукция - какво е и как се приготвя

Балсамова редукция - какво е и как се приготвя

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Балсамова редукция

Балсамовата редукция е една от любимите подправки на доста кулинари, които я имат под ръка в хладилника си. Лесно е и да направите балсамова редукция (балсамова глазура) у дома. Отнема само около 15 минути и е много по-здравословно, отколкото да я купите от магазина (където обикновено съдържа ненужни стабилизатори, емулгатори и химически оцветители).

Балсамовата редукция е направена от балсамов оцет, който къкри на котлона за известно време, докато се посгъсти. Крайният резултат е възхитителна глазура, която е идеална за поръсване на вашата салата, вечеря, десерт и различни неща между тях. Този топик е наистина елегантен завършек на много ястия.

Ако решите да ползвате вашата балсамова редукция в комбинация с нещо сладко, като например към сладолед, или да потопите ягоди, може да помислите за добавяне на подсладител към нея, като например:

- захар;

- кафява захар;

- пчелен мед;

- кленов сироп.

Когато редуцирате балсамовия оцет, вие всъщност изпарявате водата и концентрирате захарите. Така че сместа е естествено подсладена. Това прави балсамовата редукция идеална за поръсване върху зеленчуци, намазване на месо, сервиране като дип с отлежали сирена и прочие.

Една обикновена балсамова редукция, направена само от балсамов оцет, както споменахме, е сладка, но добавянето на малко захар е добра идея за някои рецепти, особено ако я добавяте към десерт. Можете наистина да добавите толкова подсладител, колкото искате, но правилото е да използвате около 6 с.л. подсладител (мед, захар и т.н.) на 1 чаша балсамов оцет, преди да редуцирате.

Не е нужно да купувате скъп балсамов оцет, когато решите да правите у дома балсамовата редукция. Добре е да се използва органичен продукт на умерена цена. Когато купувате балсамова редукция или глазура от магазина, ще намерите няколко ненужни съставки като карамелени оцветители, глюкозен сироп, захар, царевично нишесте, декстроза и ксантанова гума. И търговската марка вероятно е използвала много нискокачествен балсамов оцеткато изходна суровина. Така че купешката редукция не е за препоръчване!

Как да направите балсамовата редукция?

Балсамова редукция - какво е и как се приготвя

Просто добавете 1 ч.ч. балсамов оцет в малък съд върху котлона. Оставете да заври, след това намалете температурата и оставете да къкри за около 10-15 минути.

Можете да намалите котлона с 1/3 или 1/2, в зависимост от това каква гъстота ви харесва. Само не забравяйте, че ще продължи да се сгъстява и докато изстива. Това е!

Ако искате да направите по-сладка балсамова глазура, определено можете да добавите 1-2 с.л. мед или кленов сироп в тенджерата с балсамовия оцет. След това намалете, както е посочено по-горе. От вас зависи дали искате да добавите подсладител. За препоръчване е да опитате без подсладител поне при първия си опит.

С балсамова редукция можете да овкусите печени зеленчуци, печено месо и различни десерти.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest