Оцетът е страхотен овкусител, придаващ кисела нотка на нашите ястия. Използва се широко в приготвянето на туршии, салати, сосове, сандвичи. Нерядко намира приложения и извън кулинарията заради своите дезинфекциращи свойства.
Не всички видове оцет са създадени еднакво полезни за нас! Някои просто са по-добри от други. Балсамовият оцет има отличителен вкус и цвят, което го различава от другите видове оцет, най-вече защото се произвежда от ферментацията на грозде, което се използва в процеса на приготвяне на вино.
Балсамовият оцет е особено търсен, тъй като се оставя да отлежава в дървени бъчви между 10 и 50 години, което го прави особено ценен.
Защо трябва да го използвате балсамов оцет?
Балсамовият оцет се счита за хранителен, тъй като съдържа минерали като калий, калций, натрий и фосфор, които са отговорни за различни функции, вариращи от храносмилателно здраве, предотвратяване на диабет тип 2 и укрепване на здравето на бъбреците.
Полезният балсамов оцет, който идва от червеното грозде, също е богат на антиоксиданти, което намалява риска от възпаления, сърдечни заболявания и различни видове рак – подобно на червеното вино.
Как трябва да го използвате балсамов оцет?
Има различни приложения на балсамовия оцет. Идеален е като съставка в дресинг за салата – може да подобри вкуса на плодовете и зеленчуците както нищо друго.
Можете дори да го използвате за сладолед и други десерти. Също така е чудесно да се използва в рецептите за марината на пържоли, ребърца, котлети и др. И е по-здравословна алтернатива на обикновения оцет в процеса на мариноване.
Колкото и полезен да е балсамовият оцет, той крие и някои недостатъци. Имайте предвид обаче, че консумацията на твърде много балсамов оцет може да доведе до разстроен стомах и може да причини дразнене на храносмилателния тракт. Така че употребявайте продукта с мярка.
Вижте как да си направите и балсамова редукция и за какво е полезна тя.
Коментари