Искате ли да знаете как да намалите холестерола и да предотвратите рака? Черният оцет е отговорът! Този оцет е популярна подправка в азиатската кухня, използвана в суши и широка гама от други ястия.
Известен още като оцет от кафяв ориз, черният оцет се използва като тоник в китайската и японска култура. Произвежда се чрез ферментация на неполиран ориз.
Оцетът ферментира от 1 до 3 години и по време на процеса на ферментация цветът му потъмнява, ароматът и вкусът му стават по-интензивни, а съдържанието на аминокиселини, витамини, минерали и други основни хранителни вещества се увеличава.
Тъй като се смята, че черният оцет има много ползи за здравето, много хора в Китай и Япония го пият като част от ежедневната си диета.
Оцетната киселина в черния оцет може да помогне за понижаване на нивата на захар или глюкоза в кръвта. Ето защо този оцет може да има превантивен ефект върху различни сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт, високо кръвно налягане и артериална болест.
Богат е на лимонена киселина, която играе важна роля в метаболитните процеси, които спомагат за превръщането на храната в енергия. Много системи, включително имунната и храносмилателната система, се възползват от увеличението на енергията.
Високите нива на антиоксиданти, открити в черния оцет, могат да помогнат за предотвратяването на някои видове рак. Експертите казват, че тези антиоксиданти могат да имат потенциал да предотвратят или дори да излекуват вредите, причинени от дейността на свободните радикали. Вредите, причинени на организма от свободните радикали, допринасят за развитието на рака. Експертите също така казват, че той може също да има способността да предотврати развитието на тумори.
Смята се, че аминокиселините и другите хранителни вещества, които се съдържат в черния оцет, помагат за борба с ефекта от натрупването на млечна киселина в кръвта. Това натрупване може да причини умора и раздразнителност.
Поради натрупването на млечна киселина в кръвта, може да страдате от възпалени мускули. За да сте сигурни, че ще се предпазите от този болезнен проблем, трябва да увеличите приема на вкусния черен оцет.
Черният оцет е богат на редица основни хранителни вещества. Някои от тези хранителни вещества помагат за детоксикацията на организма. Той също така поддържа нивото на рН в тялото ви добре балансирано.
Този оцет може да попречи на образуването на вредни вещества в тялото и по този начин предотвратява образуването на плака върху стените на кръвоносните съдове.
Черният оцет често се използва и локално, тъй като може да дезинфекцира рани, ухапвания от насекоми и др. Използва се и за лечение на фрактури и облекчаване на болката, причинена от навяхвания.
Коментари