Сигурни сме, че сте чували и чели много за ябълковия оцет! Сега ползите от чудния оцет - от подобряване на храносмилането до укрепване на имунитета и красива кожа, вече са известни на мнозина.
Ако искате да знаете повече за научно доказаните лечебни свойства на ябълковия оцет, който е много древен народен лек?
Пет добри причини да консумирате ябълков оцет всеки ден
Когато ябълковият оцет, направен от органично отгледани ябълки, ферментира, на повърхността се образува гелообразен слой. Нарича се оцетна гъба. Това отличава ябълковия оцет от всички останали оцети. Ако използвате такъв оцет, можете да се възползвате от полезните му ефекти още по-ефективно.
И не се отчайвайте от белите образувания, които се появяват на повърхността на домашния оцет по време на ферментация: това е просто естествен пектин и ябълков остатък. А сега за петте обещани научно доказани ползи от ябълковия оцет.
1. Оцетът регулира нивата на кръвната захар, ефективен при диабет тип 2
Високата кръвна захар е голям проблем дори за недиабетиците. Повишените нива на глюкоза водят до проблеми, свързани с много хронични заболявания и възпаления. Ето защо е много важно този показател да се поддържа на нормално ниво.
Можем да намалим приема на прости въглехидрати и захари, като ги заменим с протеини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Въпреки това може да е полезно да включите ябълков оцет в диетата си. Защо?
Ябълковият оцет, добавен към храни с високо съдържание на въглехидрати, регулира нивата на кръвната захар. Оцетната киселина абсорбира част от нишестета и предотвратява навлизането им в кръвта.
А това гарантира поддържането на балансирано ниво на захар в кръвта и индиректно предотвратява напълняването.
Някои проучвания показват, че оцетът също така регулира отделянето на инсулин. Тази информация може да е важна за хора с диабет тип 2. Разбира се, това също трябва да се обсъди с Вашия лекар.
2. Оцетът подобрява храносмилането, помага при киселини и рефлукс
Повишената стомашна киселина може да причини киселини и рефлукс. Ябълковият оцет също е лесен и ефективен начин за поддържане на здравословното производство на стомашна киселина. Това е необходимо не само за ефективното разграждане на храната, но в същото време за усвояването на хранителните вещества и последващите етапи на храносмилането.
Пиенето на ябълков оцет преди или по време на хранене има положителен ефект върху храносмилането на храната, като подобрява способността на стомаха да абсорбира важни минерали. Смята се, че оцетът може да бъде ефективен и при лечение на улцерозен колит. Проучванията показват, че оцетът е в състояние да потиска протеините, които причиняват възпаление и оказват положително влияние върху микробиома.
3. Оцетът намалява високите триглицериди и холестерол
Високите нива на триглицериди, LDL (лош холестерол) или общия холестерол повишават риска от инфаркт или инсулт. За да върнете показателите към нормалното, е важно да пиете много вода, да избягвате стреса, да повишите активността, да сте на диета, богата на зеленчуци.
Наред с това според някои проучвания ябълковият оцет също естествено понижава както общия холестерол, така и триглицеридите. Проучването, публикувано в Journal of Functional Food, проследява хора, които консумират ябълков оцет на нискокалорична диета в продължение на 12 седмици. Участниците в експеримента не само свалят повече килограми от тези в плацебо групата, но в същото време постигат по-ниски нива на LDL холестерол и триглицериди, както и повишени нива на HDL (добър холестерол).
4. Способен да поддържа овулацията при страдащите от синдром на поликистозни яйчници
Едно проучване показва, че пиенето на 15 грама ябълков оцет на ден в продължение на 90-110 дни може да повлияе на овулацията. Тази информация може да бъде от интерес за жени, страдащи от синдром на поликистозните яйчници, който е една от основните причини за нередовна менструация.
Въпреки че точната причина е неизвестна, има много симптоми, които придружават този синдром, а инсулиновата резистентност е един от тях. Освен това някои изследвания показват, че ябълковият оцет може да бъде ефективно лечение за инсулинова резистентност.
5. Ябълковият оцет е добър протектор срещу микроби и бактерии
Едно от най-известните предимства на ябълковия оцет е може би, че благодарение на оцетната гъба и киселината, той убива микробите.
Затова не е изненадващо, че Хипократ използва оцет за лечение на рани още преди две хиляди години!
Ябълковият оцет може да осигури известна защита срещу определени видове мухъл, гъбички и бактерии. Твърди се, че натуралната оцетна киселина е активна срещу бактериални и гъбични видове. Доказано е също, че оцетната киселина е ефективна при разграждането на бактериални биофилми, които са лепкавото вещество, произвеждано от бактериите като способ за оцеляване и адаптация към нова среда.
Не намирате ли за странно, че биофилмите, които са изключително устойчиви дори на антибиотици, се повлияват от ябълковия оцет?
Как да добавите ябълков оцет към диетата си
Разредете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода със стайна температура и изпийте получената течност 10-20 минути преди хранене.
Използвайте ябълков оцет във вашия домашен салатен дресинг. Смесете оцет с малко здравословно масло като зехтин, тиква, сусам или ленено семе и добавете малко билки, подправки, черен пипер, сол. Използвайте оцет, когато готвите телешко, агнешко, пилешко и други меса, за да омекнат по-бързо.
Коментари