Ябълковият оцет е предпочитан от много хора по света, поради факта, че носи редица ползи за здравето. Той се прави от ябълков сайдер, който претърпява ферментация, в резултат на което се образуват пробиотици и ензими, стимулиращи здравето. Съдържа значително по-малко захар и по-малко калории от ябълков сок или ябълков сайдер.
Има различни приложения и освен в кулинарията се използва и като натурално средство за лечение на различни заболявания, както и като ефективен, изцяло естествен домашен почистващ препарат и дезинфектант.
Ето няколко ползи за здравето, които ябълковият оцет носи:
Има високо съдържание на оцетна киселина с мощни биологични ефекти
Ябълковият оцет съдържа само около три калории на една супена лъжица, което е много ниско. Негово основно активно съединение е оцетната киселина. Не е богат на витамини или минерали, но съдържа известно количество калий. Съставът на качествения ябълков оцет също включва някои аминокиселини и антиоксиданти, които оказват благоприятен ефект върху организма.
Елиминира много видове вредни бактерии
Оцетът притежава свойството да убива патогенните организми, включително някои бактерии. Традиционно се използва за почистване и дезинфекция на рани, лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.
Оцетът също се прилага като хранителен консервант и проучванията показват, че той пречи на бактериите да се размножават в храната и да я развалят.
Понижава нивата на кръвната захар и се бори с диабета
До момента най-успешното лечебно приложение на оцета е при пациенти с диабет тип 2. Това заболяване се характеризира с високи нива на кръвна захар, поради инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин.
Въпреки това, високата кръвна захар може да бъде проблем и при хора, които нямат диабет.
Ябълковият оцет помага за регулиране нивата на инсулина и захарта в кръвта, като стимулира производството на инсулин и понижава нивата на кръвната захар след хранене.
Поради тези причини оцетът се препоръчва при хора с диабет, преддиабет или тези, които искат да поддържат нивата на кръвната си захар ниски по други причини.
Помага при отслабване и намалява мазнините в корема
Направени проучвания сочат, че ябълковият оцет, приеман с храна с високо съдържание на въглехидрати, повишава чувството за ситост за по-дълго. Така приемът на калории драстично намалява и съответно като резултат се свалят килограми.
В друго изследване при 175 души със затлъстяване, се устанявява, че ежедневната консумация на ябълков оцет води до намаляване на мазнините в корема и загуба на тегло.
Понижава холестерола и подобрява здравето на сърцето
Науката не е съвсем категорична относно това свойство на оцета, тъй като към днешна дата повечето опити са проведени с животни, където след прием на ябълков оцет се наблюдава намаляване на общия холестерол и триглицеридите.
И все пак съществуват и няколко изследвания при хора, като резултатите са подобни - дневният прием на 15 мл. оцет се свързва с понижено кръвно налягане, триглицериди и холестерол, което би следвало да е предпоставка за по-добро здраве на сърцето и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Може да има защитни ефекти срещу рак
Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките, което в голям процент от случаите има летален край. Тезата, че ябълковият оцет има защитен ефект срещу рака, все още не е подкрепена с реални резултати от опити върху хора.
Някои изследвания, проведени с плъхове, показват, че различни видове оцет могат да убият раковите клетки и да свият туморите.
Възможно е консумацията на ябълков оцет да помогне за предотвратяване на рак, но е необходимо се направят още много проучвания, преди да се извадят категорични заключения.
На този етап единственото сигурно твърдение е, че в умерени количества ябълковият оцет не нанася вреди върху човешкия организъм.
Коментари