Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Оцет от вишни и неговите многобройни ползи

Оцет от вишни и неговите многобройни ползи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Оцет от вишни

Оцетът от вишни е продукт, който рядко може да срещнете на българския пазар. И макар че той се произвежда у нас, почти цялото производство се изнася в чужбина. Въпреки това той носи множество ползи, от които е добре всеки да се възползва.

Вишните са плодове, заредени с големи количества полезни вещества. Във вишневия оцет всички те се запазват непокътнати и концентрирани.

Вишневият оцет е познат от векове на народната медицина. В него се откриват органични киселини, като ябълчена, лимонена, оксалова и други. Богат е на витамини - витамин Р, витамин С, витамини от групата В и други, както и минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезии, желязо и други. Открива се и определено количество белтъчини.

Една от основните ползи на оцета от вишни е това, че той е изключително богат на антиоксиданти. В състава му присъства уникална комбинация от пектин, кумарин, танини, антоциани, флавоноиди и баластни вещества.

Благодарение на съставките си вишневият оцет притежава незаменими лечебни свойства. Той е широко използван за облекчаване на редица заболявания.

Микроелементите, които се съдържат в този уникален оцет, както и изразеният диуретичен ефект, способстват прочистването и укрепването на организма и тялото. Те уравновесяват метаболизма.

Вишни

Очистващо на тялото действат антоцианите и другите полезни вещества в оцета от вишни. С него се почистват и укрепват кръвоносните съдове, намалява се холестерина и се повишава цялостния имунитет.

Приемът на вишнев оцет има способността да нормализира полезната чревна микрофлора чрез своя бактерициден ефект. Полезните баластни вещества в него пък подобряват моториката на червата.

Вишневият оцет се препоръчва при редица други състояния като разширение вени и тромбофлебит, смущения в паметта, безсъние и главоболие, анемия, артрити, чернодробно-жлъчни и бъбречни заболявания, затлъстяване и целулит, сърдечносъдови заболявания, артериална хипертония. Приемът му трябва да е съобразен със състоянието и може да става под няколко форми.

Един от вариантите е оцетът от вишни да се приема на закуска. Това става, като в чаша кисело мляко се разбъркват 1-3 с.л. вишнев оцет и 1-2 чаени лъжички мед.

Под формата на напитка се приема, като 1-3 с.л. вишнев оцет се разреждат в чаша вода. Разбъркват се с 1-2 ч.л. мед. Полученото може да се добавя в чая, кафето, супите, салатите или бульоните. Гаргара с чист вишнев оцет се прави при болно гърло на всеки три часа.

Компрес с вишнев оцет се прилага с напоена хавлиена кърпа. Тя се налага на гърлото или гърдите и се покрива с найлон. Мястото се загрява, като отгоре се поставя плоска бутилка топла вода или топла хавлиена кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest