Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълковият оцет се смята за панацея

Ябълковият оцет се смята за панацея

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Ябълков оцет

Вкиснатото ябълково вино, каквото всъщност е на практика ябълковият оцет, е много полезно, има по-богат вкус от обикновения оцет, както и по-голяма хранителна стойност.

Освен органични киселини в ябълковия оцет има захари, фенолни вещества и над 15 вида аминокиселини.

Калият, който се съдържа в ябълковия оцет, е много полезен за хората, които искат да предпазят сърдечно-съдовата си система от заболявания, а ябълковата киселина стимулира обмяната на веществата.

Сред народа битува мнението, че ябълковият оцет е много полезен за здравето и това е така, но се отнася само до натуралния, а не рафинирания продукт.

За отслабване народните медици съветват да се пие по 1 чаша топла вода на гладно, в която е добавена 1 супена лъжица ябълков оцет.

Смята се, че при болест и висока температура, ако се намаже кожата със слаб разтвор на ябълков оцет, температурата ще спадне. Вода и ябълков оцет в съотношение 20 към едно укрепват косата.

Водата трябва да е хладка, защото иначе разтворът се превръща във вряща киселина.

Видове оцет

При грип и ангина може да се прави гаргара на гърлото с разтвор от хладка вода и ябълков оцет. Той е полезен при артрит, астма и бъбречни заболявания.

Благодарение на високото ниво на пектин той намалява лошия холестерол. Но трябва да има мярка, защото ябълковата киселина в силни концентрации и честа употреба може да предизвика язвен колит и дори цироза на черния дроб. Не трябва да се забравя и фактът, че оцетът разяжда зъбния емайл.

Можете да си приготвите ябълков оцет в домашни условия, ако искате да сте сигурни, че ползвате натурален продукт. За целта вземете 900 г ябълки, 1 л вода, 200 г мед, 10 г мая.

Измийте ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги настържете на едро ренде. Долейте в пюрето вряла поизстинала вода, 100 г мед и маята. Излейте в дървен, стъклен или глинен съд с широко гърло и оставете на тъмно топло място за 10 дни.

Два пъти дневно разбърквайте кашата с дървена лъжица. Накрая прецедете през марля и на всеки литър получен сок добавете по 50 г мед, прелейте в съд с широко гърло, завържете с марля и сложете на тъмно топло място за 40 дни.

Ферментацията е приключила, когато вече не се образуват мехурчета, а течността не е мътна. На повърхността може да се образува пяна, която е още по-лечебна от самия оцет.

След като е готов, оцетът се прецежда, разлива се в бутилки и се затваря. След няколко месеца на дъното на бутилките може да се образува утайка, но тя не разваля качествата на оцета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
45
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Правя от много години домашен оцет. Само първата година сложих мед, за да ускоря процеса. Над готовия оцет се образува тапа, която народа ни нарича сало. Прибирам това сало покрито с оцет в буркан и на следващата година го прибавям към новия. Тъй като имам много ябълки в градината ,зреещи последователно, събирам падналите, измивам добре, изрязвам повреденото до здраво, режа на съвсем тънки филийки с корите и семенниците задължително, поставям в голям съд, наливам вода да ги покрие и добавям салото - колкото по-голямо, толкова по-добре. С всяка година то става все повече, а оцета по-бързо. Колкото е по-топло времето - също. Разбърквам когато се сетя - никога не е много - така резенчетата не потъмняват. След няколко дена, като нападат нови ябълки ги добавям и доливам вода. И така докато напълня бидон, делва или каче - кай каквото има. Гърлото покривам с тензух и връзвам да не го отвее вятъра, защото държа съда на открито, да го грее слънцето. А самият съд, колкото е по-тъмен по-бързо се загрява и по-бързо става оцета. бъркам или с точилка, или обелвам кората на лескова пръчка, колкото ми е удобна дължината и дебелината. Правя на два пъти. Понякога последователно, понякога се застъпват. Първият оцет е винаги по-силен, често много силен. Не меря градусите. При приготвяне на зимнина съобразявам количеството със киселинността. Прецеждам. Разливам в дамаджани и стъклени шишета. С времето на дъното пак се образува фина утайка, която не пречи на салатите, а до гърлото на бутилката тапичака сало, което се добавя към голямото за догодина Плътната утайка след прецеждането използвам като препарат за почистване с прибавяне на малко сода, непосредствено преди използването. А най-едрите части останали в гевгира отиват за мулч на боровинките, защото те без киселко се инатят и не раждат. На село никаква органика не се изхвърля - отива по предназначение.
28.01.2025 12:08
1
пепа
пепа
Пишете си рецептите точно.Вие ако знаете каква мая трябва да сложите,другите не знаят.
02.07.2013 07:47
3
Svetla
Svetla
Става въпрос за мая от оцет ,не за хлебна бая или каквато и да е друга :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
03.06.2013 15:21
2
Калина Василева
Калина Василева
Маята е изключително вредна, как може да препоръчвате такива неща с мая. Вместо лекарство, ще стане отрова!
27.04.2013 13:10
1