Вкиснатото ябълково вино, каквото всъщност е на практика ябълковият оцет, е много полезно, има по-богат вкус от обикновения оцет, както и по-голяма хранителна стойност.
Освен органични киселини в ябълковия оцет има захари, фенолни вещества и над 15 вида аминокиселини.
Калият, който се съдържа в ябълковия оцет, е много полезен за хората, които искат да предпазят сърдечно-съдовата си система от заболявания, а ябълковата киселина стимулира обмяната на веществата.
Сред народа битува мнението, че ябълковият оцет е много полезен за здравето и това е така, но се отнася само до натуралния, а не рафинирания продукт.
За отслабване народните медици съветват да се пие по 1 чаша топла вода на гладно, в която е добавена 1 супена лъжица ябълков оцет.
Смята се, че при болест и висока температура, ако се намаже кожата със слаб разтвор на ябълков оцет, температурата ще спадне. Вода и ябълков оцет в съотношение 20 към едно укрепват косата.
Водата трябва да е хладка, защото иначе разтворът се превръща във вряща киселина.
При грип и ангина може да се прави гаргара на гърлото с разтвор от хладка вода и ябълков оцет. Той е полезен при артрит, астма и бъбречни заболявания.
Благодарение на високото ниво на пектин той намалява лошия холестерол. Но трябва да има мярка, защото ябълковата киселина в силни концентрации и честа употреба може да предизвика язвен колит и дори цироза на черния дроб. Не трябва да се забравя и фактът, че оцетът разяжда зъбния емайл.
Можете да си приготвите ябълков оцет в домашни условия, ако искате да сте сигурни, че ползвате натурален продукт. За целта вземете 900 г ябълки, 1 л вода, 200 г мед, 10 г мая.
Измийте ябълките, изчистете ги от сърцевината и ги настържете на едро ренде. Долейте в пюрето вряла поизстинала вода, 100 г мед и маята. Излейте в дървен, стъклен или глинен съд с широко гърло и оставете на тъмно топло място за 10 дни.
Два пъти дневно разбърквайте кашата с дървена лъжица. Накрая прецедете през марля и на всеки литър получен сок добавете по 50 г мед, прелейте в съд с широко гърло, завържете с марля и сложете на тъмно топло място за 40 дни.
Ферментацията е приключила, когато вече не се образуват мехурчета, а течността не е мътна. На повърхността може да се образува пяна, която е още по-лечебна от самия оцет.
След като е готов, оцетът се прецежда, разлива се в бутилки и се затваря. След няколко месеца на дъното на бутилките може да се образува утайка, но тя не разваля качествата на оцета.
Коментари