В социалните мрежи нашумява ново направление - кулинарна арт терапия, което се превръща в успокояващ маратон в кухнята. Експерти обясняват защо готвенето е полезно за вашето психично здраве.
Ново изследване от изследователи от университета Edith Cowan (Австралия) установи, че повтарящото се движение на рязане на зеленчуци, бълбукането на бульона и ароматите, които изпълват кухнята, могат да създадат успокояващо, положително усещане. 657 души преминават курс по здравословно готвене в продължение на седем седмици. Веднага след завършване на програмата, изследователите установяват, че участниците са преживели значителни подобрения в цялостното здравословно състояние, психичното здраве и самочувствието. Ефектът се запазва шест месеца след изследването.
Първоначално учените предполагат, че състоянието на участниците в кулинарния експеримент се е подобрило благодарение на диетата и правилното хранене. По-нататъшни изследвания обаче показват, че нивата на психично здраве и самочувствие остават високи шест месеца след края на програмата, когато диетите на участниците вече не са толкова здравословни.
Освен това участниците както със затлъстяване, така и с нормално тегло се чувстват еднакво добре. Това означава, че има връзка между удовлетворението от готвенето, самочувствието и подобреното психично здраве.
Изводите
Психолозите смятат, че готвенето съответства на вид терапия, известна като "поведенческа активация". То облекчава депресията поради факта, че човек страстно се занимава с нещо смислено, като по този начин ограничава отлагането. По този начин готвенето ви помага да се съсредоточите върху конкретна задача, което може да осигури усещане за сила и контрол, които може да не се усещат в ежедневието извън кухнята.
Неслучайно домашната кухня е наричана най-доброто „лекарство” срещу стрес и депресия. Когато приготвяме храна за нашите близки, ние изпитваме чувство, че сме полезни и сме постигнали нещо добро. Освен това изпълнението дори на най-простите задачи в кухнята може да повиши самочувствието ви.
Готвенето у дома е нещо като творчество, то ни дава възможност да експериментираме и да научим каква роля играе всяка съставка в едно ястие. Дори ако следвате рецепта, използвайте въображение и се опитайте да използвате заместители на някои продукти, като например сладки картофи вместо моркови или заквасена сметана вместо майонеза. Най-добрите готвачи казват, че рецептите са само предложения и от вас зависи да решите дали да ги следвате точно или да добавите свой собствен привкус.
Готвенето в собствената ви кухня изисква търпение на няколко етапа. Това означава да отделите време за смилане на някои съставки, рязане на ситно на други, белене на трети за постигането на оптимален вкус. Или да изчакате ястието да изстине, преди да отхапете първата си хапка. Спазването на времето, посочено в рецептата, помага за изграждането на толерантност, което е много полезно.
Друга полза от готвенето е, че създаването на кулинарни шедьоври с някой друг създава усещане за общност. Това може да бъде много полезно за вашата психика. Така например, можете да готвите заедно с децата, за да им дадете пример и да ги научите на полезни умения. Можете да готвите със съпруга си, за да се сближите, чрез общото ви ястие, в което са вложени идеи и усилия и от двамата. Можете да готвите с приятел, свекърва, колега и дори със съседа.
Хората, които готвят у дома, винаги имат положително отношение към здравословната кухня. Учените наскоро откриха връзка между здравето на червата и психичното здраве. Ако изберете естествени и здравословни съставки за готвене, тялото ви ще произвежда повече серотонин. Ще се почувствате физически по-добре и по-енергични.
За да изпробвате сами и да се уверите в предимствата на кулинарната арт терапия, изберете доказани поетапни рецепти за правилно хранене и гответе с удоволствие, като същевременно се отървете от стреса.
Вижте също:Защо да включим децата в готвенето
Коментари