Чесънът е добре познат и използван от почти всички култури по света. Освен ясно изразения вкус, който придава на всяко ястие, растението има редица медицински ползи.
Това е така поради перфектния микс от вещества, съдържащи се в чесъна, които неслучайно са му донесли името природен антибиотик. Той подпомага кръвоносната и храносмилателната система, намалява кръвното налягане и бори сърдечните заболявания.
Чесънът може да се консумира в много форми или дори да се превърне в олио. Чесновото олио доказано намалява риска от заболявания на сърцето, сваля холестерола и не само това.
Нека видим как се приготвя чесново олио. Ще ви трябва 1 скилидка чесън и 1/4 чаша зехтин. Обелете чесъна и го накълцайте. Поставете го в дълбок тиган и го залейте със зехтина. Загрейте го на печката, като внимавате да не го прегорите. Излейте течността в буркан с капак и го оставете да престои една нощ в хладилника.
В горната галерия ви представяме останалите невероятни ползи от този почти вълшебен природен продукт.
Коментари