Райската ябълка е един от най-полезните есенни плодове. В нея има антиоксиданти, витамини и аминокиселини, комбинацията от които носи невероятни ползи за тялото и организма ни.
Плодът е сравнително нов. Той се е открива за пръв път в средата на 19 век в Китай и Япония. У нас е познат още като медовина заради сладкия си, леко стипчив вкус. Райските ябълки имат много приложения. Те се използват както за готвене, така и за лечение и грижа за кожата. Ето какви са техните ползи:
Райската ябълка е изключително полезна за щитовидната жлеза, поради големите количества йод в състава ѝ. Освен него, впечатляващи са и нивата на калий - 100 милиграма калий на 100 грама плод. Той подобрява физическата издръжливост и мозъчната активност. В плод се откриват още фосфор, манган, калций, магнезий и мед.
От витамините в райските ябълки най-активен е провитамин А, както и витамините В1, В2, Е, С и Р.
Райската ябълка се използва за външно лечение на рани. С месестата част на пресните плодове се налага компрес върху тях, който помага за бързото заздравяване. Изсушени и стрити листа от райска ябълка се използват при кръвоизливи.
Отвара от обвивката на плодовете на райската ябълка се използва за лечение на кашлица и настинка. Активните вещества отпушват дихателните пътища от възпалителния секрет.
Комбинацията от фосфор, калций и желязо прави райската ябълка един от най-добрите плодове за бременните и кърмачките. Всички витамини в райската ябълка, в комбинация със съдържащите се пектин и каротин, я правят изключително мощен стимулатор на имунната система. Консумацията ѝ подобрява зрението и подпомага работата на сърцето.
В райската ябълка има магнезий, който е един от най-мощните средства за забавяне на стареенето. Той е също толкова важен за организма, колкото са въздухът и водата. С времето обаче тялото ни спира да синтезира магнезий и той трябва да бъде внасян чрез алтернативни източници, каквито са райските ябълки. Той активира над 300 различни биохимични реакции, което го превръща в един жизнено необходим за нашето здраве елемент.
Тестовете са доказали, че редовната консумация на райски ябълки намалява кръвното налягане, стреса и депресиите. Тя помага при безсъние и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
Райски ябълки се препоръчват при диабет, тъй като имат способността да облекчават симптомите. В зряло състояние обаче захарта в тях е доста висока – до 17-18%. Фибрите и пектина в тях помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Освен това засищат, което помага за контрол на апетита.
В тях се откриват активните shibuol и betulinic acid – едни от най-мощните средства за предотвратяване на рака. В Япония от райски ябълки се произвежда саке.
Райските ябълки се използват като активно средство за борба с целулита. За целта 1 ябълка се намачква и се смесва с утайка от кафе. Проблемните места се мажат с получения ексфолиант три пъти седмично. Реални резултати се наблюдават след около три месеца.
Маска от райска ябълка прави кожата гладка и мека. За целта една ябълка се намачква и се смесва с малко лимонов сок и един жълтък. Райски ябълки успешно се добавят в салати, а замразени могат да се консумират вместо сладолед.
Миризмата на плода се използва като средство против насекоми. За целта е нужно просто да оставите една райска ябълка на мястото, където се събират.
Коментари