Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо хранителната психиатрия е бъдещето на психичното здраве

Защо хранителната психиатрия е бъдещето на психичното здраве

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k
Хранителна психиатрия

Липсата на основни хранителни вещества е известно, че допринася за появата на лошо психично здраве при хора, страдащи от тревожност и депресия, биполярно разстройство, шизофрения.

Хранителната психиатрия е растяща дисциплина, която се фокусира върху използването на храни и добавки за осигуряване на тези основни хранителни вещества като част от интегрирано или алтернативно лечение на психични разстройства. Но хранителните подходи за тези състояния не са широко приети от основната медицина.

Използване на антидепресанти

Антидепресанти

Антидепресантът се е увеличил повече от два пъти през последните години. В Англия са издадени 64.7 млн. предписания за антидепресанти през 2016 г. с цена 266.6 млн. Паунда. Това е увеличение от 3.7 млн. спрямо броя на предписаните през 2015 г. бройки и повече от два пъти повече от издадените през 2006 г. 31 млн. броя. Този подход предполага, че лошото психическо здраве, причинено от социалните условия, се разглежда като лесно лекувано чрез просто отпускане на наркотици. По-тревожно е увеличаването на употребата на антидепресанти от деца и млади хора.

В Шотландия 5 572 деца под 18 години са били предписвани антидепресанти за тревожност и депресия през 2016 г. Тази цифра се е увеличила повече от два пъти от 2009/2010. Но според британския проф. Дейвид Хейли 29 клинични проучвания за употребата на антидепресанти при младите хора не са показали никакви ползи. Тези проучвания разкриха, че вместо облекчаване на симптомите на тревожност и депресия антидепресантите са накарали децата и младите хора да мислят за самоубийство. Той вярва, че антидепресантите са надписани и че има малко доказателства, че те са безопасни за дългосрочна употреба. Предполага се, че антидепресантите създават зависимост, имат неприятни странични ефекти и не могат да разчитат на това, за да облекчават винаги симптомите.

Здравословно хранене

Хранене и лошо психическо здраве

В развитите страни като Великобритания се яде по-голямо разнообразие от храни, отколкото преди - но това не означава, че сме добре подхранени. Всъщност, много хора не ядат достатъчно хранителни вещества, които са от съществено значение за доброто здравословно състояние на мозъка, като предпочитат диета от силно преработена храна, съдържаща изкуствени добавки и захар.

Връзката между лошото психическо здраве и хранителните недостатъци отдавна се признава от специалистите по хранене, работещи в допълнителния здравен сектор. Психиатрите обаче едва сега осъзнават ползите от използването на хранителни подходи към психичното здраве, като призовават своите връстници да подкрепят и изследват тази нова област на лечение.

Омега мастни киселини

Сега е известно, че много психични заболявания са причинени от възпаление в мозъка, което в крайна сметка причинява смъртта на нашите мозъчни клетки. Този възпалителен отговор започва в червата и е свързан с липсата на хранителни вещества от храната ни като магнезий, омега-3 мастни киселини, пробиотици, витамини и минерали, които са от съществено значение за оптималното функциониране на нашите тела. Последните проучвания показват, че хранителните добавки като цинк, магнезий, омега-3 и витамини В и D3 могат да помогнат за подобряване на настроението на хората, облекчаване на тревожността и депресията и подобряване на умствения капацитет на хората с болестта на Алцхаймер.

Цинк

Магнезият е един от най-важните минерали за оптимално здраве, но много хора имат липсва от него. Едно проучване установи, че дневната добавка на магнезиев цитрат води до значително подобрение в депресията и безпокойството, независимо от възрастта, пола или тежестта на депресията. Подобрението не продължило, когато добавката е спряна.

Омега-3 мастни киселини са друго хранително вещество, което е от решаващо значение за развитието и функционирането на централната нервна система - и липсата е свързана с ниското настроение, когнитивния спад и лошото разбиране.

Магнезий

Ролята на пробиотиците, полезните живи бактерии в храносмилателната система, за подобряване на психичното здраве също е проучена от психиатри и диетолози, които откриват, че приемането им ежедневно е свързано със значително намаляване на депресията и тревожността.

Комплексът от витамин В и цинк са други добавки, които намаляват симптомите на тревожност и депресия.

Медицинското образование традиционно изключва знанията за храненето и връзката му с болестите. Това доведе до ситуация, при която много малко лекари имат правилно разбиране за важността на храненето. Предполага се, че хранителните интервенции нямат достатъчно доказателства, за да подкрепят употребата им за предотвратяване или поддържане на благосъстоянието и така се оставят на диетолозите, а не на лекарите, да съветват.

Диета

Но тъй като се натрупват доказателства, е време медицинското образование да вземе сериозно храненето, така че бъдещите общопрактикуващи лекари и психиатри да знаят толкова за ролята си в доброто здраве, колкото и за анатомията и физиологията. Състоянието на нашето психическо здраве може да зависи от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest