Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим балсамов оцет вкъщи

Да си направим балсамов оцет вкъщи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Домашен балсамов оцет
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Голяма част от известните готвачи в чужбина използват балсамов оцет, който са приготвили съвсем сами. Всеки може да приготви качествен балсамов оцет, който да внесе ароматна нотка в ястията и салатите.

Балсамов оцет се прави лесно от вишни. Необходими продукти: 2 чаени чаши, пълни с вишни, 500 милилитра винен оцет, 1 супена лъжица карамелизирана захар, 1 лимон, половин чаена лъжичка канела.

В емайлиран съд се намачкват вишните, на които предварително са махнати костилките. Добавя се виненият оцет, карамелизираната захар, настърганата кора от лимона и канелата.

Кипва се на слаб огън и се вари 20 минути, без да се увеличава котлонът. Маха се от котлона, и след като се охлади достатъчно, се излива в стъклен съд.

Балсамов оцет

Затваря се плътно с капак и се оставя за две денонощия в хладилник, след което се прецежда през марля, която е сложена върху двойно сито.

Балсамовият оцет от вишни се прелива в бутилка, съхранява се в хладилник и се употребява за готвене на ястия от печено месо и за овкусяване на салати.

Балсамов оцет се прави и с кардамон. Необходими продукти: 6 зелени шушулки кардамон, 12 тъмни стафиди, 12 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка нарязана на ситно сушена салвия, 4 карамфилчета, 300 милилитра ябълков оцет.

Всички съставки се смесват и се остават на сухо и тъмно място за два месеца. Прецежда се през марля и се прелива в бутилка с плътно затваряща се тапа.

При желание можете да добавите розмарин в балсамовия оцет, и да не го махате от бутилката. Освен че ще направи оцета още по-ароматен, розмаринът играе и ролята на стилна украса, ако държите бутилката с балсамов оцет на видно място.

Използвайте така направения балсамов оцет не само в кулинарията, но също така и за изплакване на косата за повече блясък – към един литър хладка вода се добавя една чаена лъжичка балсамов оцет.

Балсамовият оцет е идеално средство срещу ухапване от насекоми. След секунди сърбежът престава и мястото не се подува много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Илиан
Илиан
Имам само следната забележка- след кипването всички полезни бактерии в естествения оцет се умъртвяват и остава само вкусът!
23.05.2014 10:03
1
1
Покажи всички подкоментари
edna
edna
Дрън...дрън ...балсамовият оцет си е балсамов и отлежава с години ( най- скъпия около 12 год.)
21.06.2013 15:14
6
1
Покажи всички подкоментари