Домат с моцарела и босилек, наричана и известна още като Капрезе или салата Капрезе, е традиционна и широко разпространена комбинация в средиземноморската диета. Два продукта, които създават уникална среща на вкусове.
Независимо дали е класическа или алтернативна, салатата Капрезе винаги е намирала същия успех през годините, представлявайки вездесъщо ястие в италианското меню не само през лятото.
Че произходът на салата Капрезе е изцяло италиански, е повече от очевидно. Патриотичните цветове (бялото на моцарелата, червеното на домата и зеленото на босилека) са ясна картина за това. По-точно Неапол и неговата провинция е с това име "капрезе", което потвърждава значението на остров Капри в раждането на тази комбинация.
Малко история на салата Капрезе
Но защо вярваме, че произходът ѝ е изцяло италиански? Има много митове и легенди за първите ѝ стъпки. Във всеки случай, историята започва в периода между двете световни войни или може би в непосредствения следвоенен период, с несигурност от няколко години в зависимост от това на коя история човек иска да отдаде заслуженото.
Най-тачената теза изглежда е тази за зидар от Капри, който в края на 40-те години на миналия век избира да напълни сандвича си с домати, моцарела и босилек по време на обедната си почивка, афиширайки патриотичния си плам.
Друга история обаче разказва за събитие, случило се на краля на Египет Фарук през същия период, на когото било предложено това блюдо като лека закуска по време на престой в Капри.
Има и трета легенда, датираща от 20-те години на миналия век, разказваща за футуриста Филипо Томазо Маринети също отседнал на Капри, който ял салата Капрезе в известен хотел на острова.
Накратко, каквато и да е историята за произхода на тази салата, едно е сигурно: Капрезе е изцяло италианско ястие, типично за Капри и несъмнено патриотично.
Основни продукти в салата Капрезе
Домат и моцарела - основните съставки на оригиналната рецепта
От само себе си се разбира, че салатата Капрезе е едно от най-простите ястия от италианската традиция, дотолкова, че да се нарича"рецепта" е почти неуместно. Всичко, от което се нуждаете, за да направите наистина добро класическо Капрезе, са правилните съставки.
- Да започнем с домата. Избягвайте консервирани домати, зелени, презрели или дребни домати. Продуктът трябва да е с големина, съответстваща на моцарелата, така че, когато я нарежете на филийки, тя да се адаптира към нейната форма. Избягвайте "медните" домати и предпочитайте органичните едри селски домати, като предпочитате тежките;
- Що се отнася до моцарелата обаче, за съветите за формата можете да следвате същите като при домата. Също така в този случай изберете "занаятчийски" храни, може би ще ги купите директно в мандрата. За да придадете още повече вкус на салатата, биволската моцарела от Кампания е правилният избор както за вкус, така и за уважение към традицията;
- Не пренебрегвайте босилека. Една уважаваща себе си салата Капрезе изисква няколко стръка вкусен босилек, по възможност прясно откъснат (босилекът се отглежда лесно дори на терасата);
- Зехтинът за Капрезе - трябва да е изключително необработен зехтин екстра върджин. Като капак на всичко можете да добавите щипка сол, но винаги без да преувеличавате, в противен случай ще развалите вкусния и автентичен вкус на салата Капрезе.
Вариантите на салата Капрезе
Въпреки че класическата рецепта е тази, която току-що очертахме, възможно е да създадете варианти, които се отклоняват повече или по-малко от оригинала.
Например, можете да направите същото Капрезе, но да промените избора на продукти: заменете голямата моцарела с хапки, а доматите с пачино или чери домати и вече ще получите различен ефект. Освен това с помощта на дървени пръчици може да направите шишчета Капрезе, които да се консумират чисти или леко гриловани на скара.
Салата Капрезе с маслини и каперси е много популярна, особено през лятото (може и с риган и аншоа, за истинска "маринара"). Но наистина можете да добавите всичко: ако обичате генуезката кухня, можете да добавите Песто към основните съставки; други може да предпочетат риба тон; трети - брезаола, за създаване на наистина завършено ястие; без да забравяме изцяло екзотична версия - с авокадо и лайм.
Има и такива, които предпочитат зелените домати пред класическите червени, докато през зимата сочна алтернатива могат да бъдат сушените домати. Но можете да замените и моцарелата с Пармиджано Реджано например.
Накратко, независимо дали предпочитате традицията или нейната алтернатива, салатата Капрезе си остава едно от наистина уникалните и безпогрешни ястия на италианската кухня.
А сега не остава нищо друго освен да опитате нашите изпитани рецепти за салата Капрезе.
Коментари