Искате да си направите домашна моцарела? Предлагаме ви чудесна рецепта за вкусна моцарела в домашни условия.
Първото, което трябва да знаете е, че най-вкусната и добра моцарела се прави от биволско мляко. Ако все пак не можете да си набавите такова мляко, то може да заложите и на краве мляко.
Не е много сложно да си направите моцарела, вижте какви са необходимите продукти: Два литра прясно нехомогенизирано, неварено мляко, ¼ ч.ч хладка вода, 1 ½ ч.л. лимонена киселина, 2 мл мая за сирене, ¼ ч.л. сол по желание.
Начин на приготвяне: Сложете млякото в подходяща тенджера. Разтворете лимонената киселина във водата и прибавете към млякото. Загрейте го до 30 градуса. При тази температура, то трябва да се пресече.
Прибавете маята и разбъркайте добре. Нагрейте на бавен огън, докато температура не стане 40 градуса. През това време бъркайте непрекъснато. Махнете тенджерата от огъня и оставете да престои около 15 минути. През това време отделете суроватката от него.
Получава се смес като извара, която трябва да прецедите с помощта на тензух. Чрез него изстискайте колкото се може повече суроватка.
Получената топка се пуска в купа, подходяща за микровълнова и се загрява в нея за около минута.
Изцедете отделилата се течност и тестото, което се получава се меси както и хляба, докато не се образуват характерните за моцарела конци. Ако ще слагате сол, това е момента. Ако е горещо сиренето най-добре сложете гумени ръкавици. Сместа трябва да се точи, докато е гореща и трябва да стане лъскава.
Разделете сиренето на две топки и го пуснете във вода с лед, за да се стегне. След като моцарелата се охлади вече е подходяща за консумиране. Най-добре се съхранява в плътно затворен съд до 4 дни.
Ако искате по-мека моцарела, месете сместа за по-кратко. Хубавата моцарела зависи и от качеството на маята за сирене.
Коментари
БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!