Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави домашна бира

Как се прави домашна бира

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Бира различни видове

Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят сами бира. Това лесно може да се направи, ако разполагате със зърна – пшенични, ечемичени или ръжени, хмел, бирена мая.

Първо трябва да подготвите зърната. Какви ще бъдат те – ръж, ечемик или пшеница – зависи само от вашите предпочитания. Можете да смесите ръж с овес.

След като зърната вече са избрани, те се слагат в дълбок съд и се заливат със студена вода. Трябва да изчакате няколко дни, докато покълнат, да излеете излишната вода от съда и получавате основата за вашата домашна бира.

След това добавете вода към покълналите зърна. Кипнете вода, охладете я до шестдесет градуса и я добавете към зърната. Разбъркайте добре, покрийте с капак и оставете да се вари на бавен огън няколко часа.

Добавете в съда на печката и хмел. След това охладете получената течност и я оставете непокрита, за да се насити с кислород. Прецедете.

Технологията на домашна бира

Добавете бирената мая – тя спомага за това бирата да е бира, тъй като я превръща в алкохолна напитка. Времето за ферментация е около две седмици.

През първата седмица трябва да осигурите място за вашата бира, където да не е изложена на повече от петнадесет градуса температура.

През втората седмица е добре да прелеете бирата в дървено буренце. Но не всеки има буре вкъщи, затова можете да улесните и опростите процеса.

За целта ще ви трябват 2.5 килограма покълнали зърна, 5 литра вода, 3 чаши хмел, половин чаена лъжичка сол, 50 грама суха бирена мая и 100 милилитра захарен сироп. Той се прави от 100 милилитра вода и 50 грама захар, които се сваряват, докато не се посгъсти сиропът.

Зърната се смесват с водата, варят се около два часа и се добавя хмелът. Вари се още половин час, прецежда се и се охлажда до 40 градуса.

Добавете бирената мая, солта и захарния сироп, разбъркайте и оставете на хладно за пет часа. Разлейте бирата в бутилки и оставете без капачки, а след едно денонощие сложете капачките. След два дни вашата домашна бира може да се пие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Исмаил Бедел
Исмаил Бедел
И още нещо полезно от мен. Аз варя в тенджера от 5 литра, като в първата варка слагам една лъжица от смления ечемик и една лъжица горчив хмел.Прецеждам и оставям на дъното твърдата маса. Слагам отново 5 литра вода и добавям още една лъжица от малца. Така във всяка следваща до четвъртата варка.Хмелът остава и в четирите варки,и представлява нещо като зелено тесто. Използвам бидон от вода 20 литра. Сега нещата са много по лесни. Аз купувам/когато отида в България/гранулиран хмел от магазин Винарко в Пловдив.Използвам и от двата вида-горчив и ароматизиран хмел.А идеята и желанието ми се хранят още от 86 година, когато реших да си направя безалкохолна бира.Тогава Шуменско пусна безалкохолна,която беше три пъти по скъпа.Условията бяха тежки.Сварявах шишарки от див хмел и смлян ечемик с кафе машина.Нямаше бутилки с винтови капачки и се мъчех с една затварачка за буркани, която имаше на обратната страна измислена затварачка за шишета-от 1л.жълта лимонада.Тук исках просто да споделя че за да направиш домашна бира не са необходими кой знае колко фантастични съдове и термометри. Изчаквам една нощ и на другия ден добавям в 20 литровия бидон 20 грама хлебна мая, която съм разтворил предварително в 100 грама вода.Така изчаквам една седмица и бутилирам в еднолитрови пластмасови бирени бутилки.На 15-я ден няма никаква разлика от купената.Изливам внимателно в чаша,като оставям утайката на дъното на бутилката.
18.01.2015 13:26
5
ДрагомирOFF
ДрагомирOFF
АЗ вече трета рецепта за "домашна" Бира чета тук и единственото, което ме озадачава е дали тези рецепти ги пишат кръгли идиоти или пияни полуидиоти или просто са преведени с гууугъл транслейт-ЪТ ...
27.10.2014 19:32
24
3
иво
иво
от къде да намеря хмел?
11.01.2014 13:56
10
1
Покажи всички подкоментари
Исмаил Бедел
Исмаил Бедел
Първо трябва да покълнат зърната. След това се сушат на 100 градуса във фурна. След това се пекат на 150 гр, пак във фурна.След като са добре опечени,но не почернели, се олющват с ръка кълновете и се отделят посредством сито.След това се смилат малко по ситно от булгур и малко по едро от кафе.Три лъжици от тази маса и три чаши варка от хмел се варят с 5 литра вода.15 минути.Прецежда се и се охлажда под мивката.Така се пълни бидон от вода 20 литра и се добавя 500 грама захар.Оставя се една нощ да почине и на следващия ден се разбърква 20 грама хлебна мая с 200 грама вода и се добавя в бидончето, след като сме отделили 1.5 литра от сладкия материал.Така оставяме да ври 2 дена и след това пълним в бутилки, като на един литър добавяме по 60 грама/една кафена чаша/от сладкия материал, който отделихме.На 14-я ден опитайте.
30.07.2013 09:29
4
3
георги
георги
абе хора вие знаете ли , че когато се вари 2,5 кг жито в 5 литра вода се получава ашуре което се втвърдява и няма как да се прецеди па камоли да се пие тази рецепта е нещо сбъркана проверих я и го казвам от опит....само дето зеносах продуктите
20.04.2013 18:51
10
2