Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави домашна юфка

Как се прави домашна юфка

DesislavaDesislava
Новак
217
Как се прави домашна юфка

Юфката е един чудесен избор за закуска, от нея можете да си направите вкусна домашна баница или изкусителен десерт. А и няма нищо по-вкусно от домашна направена юфка.

Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 15 яйца, 1 кафена лъжица сол, 1.5 кг брашно.

В дълбок съд, разбийте яйцата със солта, до получаване на пяна. След това в достатъчно голяма тава изсипете брашното и започнете бавно да добавяте разбитите яйца като едновременно с това бъркате бавно.

Когато добавите цялата смес към брашното, замесете тестото. Трябва да се получи средно меко и гладко тесто, подходящо за разточване.

Разделете тестото на петнадесет топки (за всяко яйце се прави отделна топка) и ги оставете в леко набрашнена табла. Покрийте така разваленото тесто с влажна кърпа или тензух. След това започнете да разточвате последователно топките до около два милиметра.

Ако времето ви позволява разстилайте разточеното тесто върху покривка на слънчево място, за да може вашата домашна юфка да позасъхне. Ако ли не, направете същото, но в подходящо помещение.

След като вашата домашна юфка е поизсъхнала, включете фурната на 50 градуса и в подходяща тава сложете част от нея. Оставете във фурната до пълното изсушаване на юфката. След това добавете и останалата част. Така приготвената домашна юфка разделете в хартиени пликове (15 бр.). Съхранявайте на хладно и сухо място.

Юфка за закуска

В намазана с масло тава поставете един пакет юфка и запечете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете до златисто. Същевременно в тенджера кипнете литър вода или прясно мляко (според предпочитанията) и подсладете със захар около 1 чаена чаша.

Така запечената юфка залейте с врящата вода или мляко. Върнете във фурната и печете докато юфката поеме течността. Вкусната закуска се понася топа и по желание се гарнира с настъргано сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Виктория Николова
Виктория Николова
Рецептата е много точна. Приготвила съм най вкусната юфка. Благодаря ВИ.!
13.09.2014 09:10